Ukloniti raspeća iz poljskih škola

VARŠAVA, 29. decembra 2009. (Beta) - Podmladak poljske levice, Mladi socijalisti, zatražili su od ministarke prosvete Katažine Hal da od 1. januara ukloni sva raspeća i krstove iz poljskih škola a ukoliko to ne učini potražiće pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Posle Nove godine poljski đaci treba da se vrate u škole gde nema verskih simbola", zatražili su od ministarstva Mladi socijalisti, a apel slične sadržine sa zahtevom da se raspeća uklone i iz javnih institucija u Poljskoj uputili su predsedniku Lehu Kačinjskom, premijeru Donaldu Tusku, u Sejm poljskog parlamenta i neka ministarstva.

U apelu se posebno naglašava da njihov zahtev da se verski simboli uklone iz škola ne znači objavu rata jednoj religiji, već da samo insistiraju na pravu koje im daje poljski Ustav da država garantuje slobodu verispovesti i pogleda na svet a da se u te stvari svojih građana nikako ne meša.

"Apel je upućen na pogrešnu adresu. Ministar prosvete sa raspećima nema veze. O tome da li će u školi visiti raspeća odlučuje direktor i sama škola a ne ministar prosvete", odgovorio je portparol ministarstva Gžegož Žuravski. Predsednik Poljske Leh Kačinjski oštro je odmah kazao da ne dolazi u obzir da Evropa naređuje i Poljskoj da raspeća i krst uklanja. Presudu su žestoko osudili krajem novembra poljski biskupi, a rezoluciju u kojoj traži da Evropski parlament ustane u odbranu krsta usvojio je jesenas Sejm poljskog parlamenta.

Pogledajte još