fbpx

Solana: Vrlo verovatno nametnuto rešenje statusa Kosova

BRISEL, 29. marta 2007. (Beta) - Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je danas da će "formula za nametanje rešenja" za status Kosova morati da se nađe u Savetu bezbednosti UN, ali da su "iskrsle neke teškoće" da se sa tim saglasi Rusija i "vrlo verovatno Kina".

Solana je, u izlaganju u Evropskom parlamentu, objasnio da bi takvo nametanja rešenja za Kosovo kroz rezoluciju Saveta bezbednosti bilo utemeljeno na poglavlju sedam Povelje UN.

On je dodao da je izaslanik UN Marti Ahtisari došao do zaključka da nema izgleda da njegova nastojanja za kompromis oko statusa Kosova donesu uspeh i da se zato, na temelju Ahtisarijevog predloga, sad mora ići na odluku u Savetu bezbednosti, za šta je potreban kompromis svih članica ovog tela.

"... Neke teškoće su već počele da iskrsavaju kad je reč o nekim zemljama članicama Saveta bezbednosti. Konkretno, vezano za Rusiju i, vrlo verovatno, za Kinu", rekao je Solana.

Solana je istakao da EU sad treba da utvrdi "kakav će konačan stav zauzeti" i kako će se taj proces odvijati u Savetu bezbednosti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.