U pripremi film o Rambu Petkoviću

Za maj 2010. na "Marakani" u Riju zakazana premijera dokumentarnog filma Darka Bajića o fudbalskoj legendi Dejanu Rambu Petkoviću – jedinom našem fudbaleru koji je ušao u anale brazilskog fudbala

Nakon čitavih sedam godina ubeđivanja, reditelj Darko Bajić je konačno uspeo da dokaže Rambu Petkoviću – našem fudbaleru sa verovatno najneobičnijim profesionalnim putem (od Srbije, preko Španije i Italije, do Brazila) – da je neophodno da bude snimljen film o njegovom životu. Tako da će i ovaj film, pored Bjelogrlićevog “Montevideo, Bog te video“ biti još jedan dokaz da je 2010. godina fudbala na filmu.

- Rambo je u Brazilu legenda. Od 2001. sam ga nagovarao da snimamo, a konačno je prošlog decembra pristao. On je ne samo fudbalska legenda, već i počasni građanin Rija i jedna od najvećih zvezda u Brazilu - rekao je Bajić na press konferenciji u bioskopu “Balkan”, koji skoro nije video toliki broj novinara. Među posetiocima konferencije bili su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divcac, prvi čovek Crvene zvezde Vladan Lukić i mnogi Rambovi prijatelji i poštovaoci.

Od Marakane do Marakane

Film o Rambu pod nazivom “Stranac“ (O Gringo) već je delom snimljen u Brazilu, a sada sledi snimanje u Srbiji. Premijera se ambiciozno planira za maj na legendarnom stadionu u Riju – "Marakani", a kako Bajić najavljuje želja je da se isto dogodi i na beogradskoj/Zvezdinoj "Marakani" sa koje je Rambo i potekao.

Fudbalski stručnjaci Petkovića smatraju jednim od najvećih igrača svih vremena, mada nikada nije bio “po volji” domaće reprezentacije. Iako u 37. godini, njegova fascinantna fudbalska karijera upravo doživljava vrhunac – sa klubom Flamengo osvojio je prvenstvo Brazila i postao najbolji igrač zemlje koja živi fudbal.

Igrao je u sedam klubova, osvajao trofeje, proglašen je počasnim građanin Rija, da bi nedavno postao treći Evropljanin u brazilskoj kući slavnih, posle legenda kakvi su Euzebio i Bekenbauer.

- Presrećan sam zbog svega što mi se dešavalo u poslednje vreme. Zaista mi je drago što sam milionsku navijačku armiju Flamenga naučio gde su Srbija, Beograd, Niš i Majdanpek. Pokazao sam Brazilcima da Srbija, iako je mala zemlja, ima velike ljude koji se rađaju sa neverovatnim talentom - rekao je Petković koji je u profesionalnom smislu, pored ostalog, interesantan i zato što je igrao u čak tri od četiri najveća fudbalska kluba u Riju (Flamengo, Vasko da Gama, Fluminense) i bio miljenik svih navijača bez razlike.

Isti je Rambo

Koliko je Rambo popularan u Brazilu, najbolje opisuje scena koju je direktor fotografije ovog filma Boris Gortinski doživeo na aerodromu kada je avion kasnio sa poletanjem, jer su posada i putnici želeli autogram od srpsko-brazilske legende. Međutim, ono što se videlo već na press konferenciji, a nesumnjivo će i u ovom filmu, jeste da veliki uspeh nije izmenio Ramba, koji je jedan veoma vedar i duhovit čovek, pun energije i optimizma, ali i ljubavi prema svoje dve otadžbine – Srbiji i Brazilu. Mada, ova prva i nije bila uvek (fudbalski) fer prema njemu.

(old_image)- Sa filmom će i ljudi u Srbiji imati priliku da vide šta sam uradio u Brazilu, a i ostaće mojim navijačima, kojih, moram da kažem, nije malo. Jedino što nisam ostavio traga u reprezentaciji, ali to nije moja greška. Najvažnije je da sam, kao i drugi sportisti, proslavio ime naše zemlje i što smo pokazali da smo pobednici, iako smo mali - jasan je Petković.

Film u brazilsko-srpskoj koprodukciji će trajati 90 minuta, koliko i fudbalska utakmica. Završetak filma sniman je na čuvenoj "Marakani", na poslednjoj utakmici šampionata, ali je Bajić rekao da će imati i “produžetke”. U filmu igraju, ali ne glume: Zagalo, Ziko, Andrade, Adriano, Žulio Cezar, Bruno... A tu će biti i navijač Flamenga i glumac Artur Monteiro, koga smo juče upoznali upravo u dresu njegovog omiljenog kluba sa pogledom divljenja uvek usmerenom ka Rambu.

Inače, Rambo još uvek ne planira da napusti fudbal, ali bi voleo da jednog dana oproštajnu utakmicu odigra na "Marakani"… beogradskoj! 

Ako film bude nosio samo jedan deo duha, snage i talenta ovog fudbalera, očekuje nas veliki hit za sve koji cene fudbal, ali pre svega one koji znaju koliko je bitno u svemu što radiš objediniti profesionalizam i zabavu. 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još