Ginter Gras viđen očima Štazija

BERLIN, 29. decembra 2009. (Beta-AFP) - U Nemačkoj će u martu biti objavljena nova knjiga o nemačkom piscu Ginteru Grasu, nastala na osnovu svedočenja špijuna istočnonemačke tajne policije Štazi, saopštio je u utorak izdavač Kristof Links.

Knjigu "Ginter Gras na nišanu - arhiv Štazija" napisao je Kai Šliter, na osnovu više od 2.000 dokumenata iz arhiva Štazija koja se, pored ostalog, odnose na izveštaje "nezvaničnih obaveštajaca" koji su tajnu policiju izveštavali o aktivnostima dobitnika Nobelove nagrade za književnost u istočnoj Nemačkoj. Štazi je dosije o Grasu otvorila 1961, kada je pisac objavio otvoreno pismo u kojem je kritikovao izgradnju Belinskog zida iste godine.

Policija Štazi, koja je piscu dala kodirano ime Bolcen, Grasa je pratila svuda gde je išao u NDR. "U svakom trenutku je bio okružen špijunima... Svi njegovi zvanični sagovornici bili su nezvanični obaveštajci", bilo da su to bili pisci, ljudi iz pozorišta ili izdavači, kazao je Šliter. "Od trenutka kada bi prošao kontrolni punkt, do trenutka kada bi se vratio, neprekidno su ga pratili. On kaže da to nikada nije primetio", kazao je Šliter.

Pogledajte još