Slatkiši i zdravlje

Mnogi misle da se ne hrane zdravo dok  tokom novogodišnjih i božićnih praznika konzumiraju mnogo keksa i zimskih grickalica . Bečki profesor Hademar Bankhofer smatra da su slatkiši mnogo bolji nego glasine koje ih prate.

Na primer, medenjaci se mogu jesti bez griže savesti, a posebno kada su pripremljeni sa medom i integralnim brašnom. Integralno brašno daje organizmu B-vitamine potrebne za nerve, kao i antistresni mineralni sastojak magnezijum. Med smiruje i opušta pomoću svojih biljnih hormonskih sastojaka. 

Kkeks sa cimetom takđe podstiče zdravlje. Cimet jača želudac, podstiče rad žuči i ima pozitivan uticaj na vrednosti šećera u krvi. Cimet može da poboljša kvalitet života dijabetičara.

Pored toga, čokolada sa visokim sadržajem kakaoa, od 70 do 80 odsto, podstiče zdravlje kada se s merom i ciljano koristi. Ona sadrži brojne polifenole, zaštitne sastojke koji jačaju srce i krvotok, koče zakrčenje krvnih sudova i štite nas od štetnih materija iz okoline. A najvažniji sastojak je resveratrol. Profesor dr. Libovic iz Los Anđelesa je pre nekoliko godina u čokoladi otkrio substancu fenil-etil-amin, koja u mozgu podstiče proizvodnju hormona sreće i pozitivne misli.

Vanila se dobija iz ploda mahune jedne južnoameričke orhideje. Ona jača rad bubrega, podstiče probavu i tokom zimskih dana kada je tmurno, stvara želju za ljubavlju. Zbog toga je u srednjem veku u mnogim manastirima, kako monasima tako i monahinjama bilo strogo zabranjeno da konzumiraju jela spremljena s vanilom, da ne bi padali u iskušenje.

Kolači spremljeni s anisom tokom zimskih dana stvaraju bolje raspoloženje i umanjuju frustraciju i stres. Ova delotvornost anisa bila je poznata još u starom Egiptu.

Osim toga, svi slatkiši koji se ovih prazničnih dana spremaju sa orašastim plodovima su dobri, tvrdi Bankhofer. Orašasti plodovi su hrana za mozak jer su bogati mikroelementima fosforom, bakrom i gvožđem. Dragocene nezasićene masne kiseline u orašastim plodovima jačaju srce i sprečavaju povećane vrednosti holesterola. 

(Compress)
BEČ, decembar 2009.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.