SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG: Slike iz kolekcije od rezidencije američkog ambasadora napravile dom

Izložbu su otvorili ambasador Kajl Skat i direktorka SZPB Jasna Jovanov u prisustvu potomaka Pavla Beljanskog, slavnog diplomate i kolekcionara. Za tehničku i medijsku organizaciju događaja bila je zadužena Color Press Grupa.

Otvarajući postavku, ambasador SAD Kajl Skat rekao je da su u njegovom domu izložena najbolja umetnička dela regiona i izrazio uverenje da bi Pavle Beljanski kao diplomata bio ponosan da vidi deo svoje kolekcije u jednoj ovakvoj diplomatskoj rezidenciji. Ambasador Skat je rekao da se sa svojom suprugom u dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri selio 17 puta i da su ga uvek u novim rezidencijama dočekivali prazni zidovi. "Ovog puta na zidovima su ove sjajne slike i ja se već osećam kao kod kuće! Pavle Beljanski je bio diplomata jednog posebnog ukusa, imao je oko za umetnost i prepoznao je mlade umetnike, većinom u Parizu, Berlinu i Rimu, koji tada još nisu bili poznati. Ali, sada vidite da je to ustvari kolekcija najbolje umetnosti ranog 20. veka", rekao je ambasador.

Među zvanicama su bili aktuelni ministar kulture Ivan Tasovac, nekadašnji ministar kulture Neboja Bradić i v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Slobodan Nakarada, Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe te slikar Cile Marinković sa suprugom Bebom i kćerkom Danom.

U rezidenciji ambasadora SAD izloženi su radovi Save Šumanovića, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Dobrovića, Ignjata Joba, Koste Hakmana, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Aleksandra Kumrića, Petra Lubarde, Koste Miličevića, Pedje Milosavljevića i Jefte Perića.

Izvor:nadlanu

(old_image)

Pogledajte još