I tužba i kontratužba bez šansi za uspeh

BEOGRAD, 29. decembar 2009. (Beta) - Direktor Beogradskog centra za ljudska prava i stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević ocenio je da ni tužba Hrvatske za genocid ni moguća protivtužba Srbije pred Međunarodnim sudom pravde "nemaju nikakvih izgleda za uspeh".

"Obe su trošenje energije i novca. Još je gore što se njima kvare poboljšani odnosi između država i otežava položaj Srba u Hrvatskoj", rekao je Dimitrijević u intervjuu za list "Danas".

Upitan da li postoji mogućnost da Hrvatska ili Srbija budu osuđene za genocid i kakve su posledice pokretanja tih tužbi, on je odgovorio da je na teritoriji bivše Jugoslavije do sada samo masakr u Srebrenici 1995. godine označen kao genocid, i to u presudi Haškog tribunala generalu Krstiću. Dimittrijević je podsetio da se na tu presudu oslonio i Međunarodni sud pravde rešavajući predmetu tužbe Bosne i Hercegovine protiv SR Jugoslavije.

"Nijedno delo izvršeno u Hrvatskoj ili Srbiji nije do sada kvalifikovano kao genocid i nema izgleda da se to desi", kazao je on. Dimitrijević je ukazao da država može da tuži drugu državu samo povodom zločina genocida, i to ne zato što ga je izvršila, jer krivična dela čine samo ljudi, već zato što ga je organizovala, omogućavala i pomagala ili nije sudila izvršiocima.

Prema njegovim rečima, "država se ne može tužiti Međunarodnom sudu pravde zbog drugih dela, ma koliko teška bila" i "zato to niko nije ni uradio". "U jugoslovenskim ratovima počinjeni su ogavni zločini koji nisu genocid, dakle ratni zločini poput ubijanja zarobljenika, gađanja civilnih ciljeva, zatim zločini protiv čovečnosti, kao što su mučenje, silovanje i kolektivno kažnjavanje, ali to nisu zločini genocida", rekao je on.

Pogledajte još