STIŽE SVETSKI DŽET- SET: Počele pripreme za prvi Rovinj Beach Polo turnir

Pripreme su u punom jeku. Cela infrastruktura koja uključuje arenu s peščanim terenom veličine 70x40 metara i tribinom, lounge zonu s ponudom hrane i pića, izložbeni prostor za sponzore turnira, konjušnice itd. biće će postavljena posebno za ovaj turnir.

(old_image)

Program započinje u četvrtak, 12. maja, sa zabavom dobrodošlice na bazenu hotela sa pet zvezdica Monte Mulini dok će se već sledećeg dana održati prve utakmice. U subotu u 10 sati najavljen je mimohod igrača i njihovih konja od Polo arene do hotela Adriatic u pratnji limuzina i automobila marke Bentley. Tokom popodneva održaće se dodatne dve kvalifikacione utakmice dok će se ime pobedničke ekipe znati nakon finalnih dvoboja u nedelju u 16 sati kada će biti održano proglašenje i svečano zatvaranje turnira. Večeri su rezervisane za popratne događaje koji su nameneni za zabavu.

(old_image)

Sudija na utakmicama biće aktivni polo igrač s dvadeset godina iskustva koji je ujedno proglašen najboljim sudijom u ovom sportu, Marc Holmes, dok će ulogu komentatora imati Chris Hyde čije se iskustvo u polo areni smatra legendarnim. Osim što je prozvan jednim od najboljih polo igrača na svetu, u svojoj karijeri broji čak pet pobeda na turniru u St. Moritzu i prvi je britanski polo igrač sa dosegnutim 10+ handikepom u polu na pesku.

(old_image)

Prisutnost ova dva imena na prvom izdanju polo turnira dodatno potvrđuje visok nivo kvaliteta takmičenja. „Rovinj ima sve potrebno za organizaciju savršenog polo događaja: dobro vreme, visoko motivisane sponzore i dobru saradnju lokalne zajednice i međunarodnog organizacijskog tima. Rovinj je predivno mesto, već ima reputaciju luksuzne destinacije i zasigurno će privući pravu publiku. Polo igrači i publika obožavaju otkrivati nova mesta tako da sam siguran da će se zaljubiti u Rovinj“, uveren je Uwe Zimmermann, predsednik organizacionog odbora Beach Polo turnira.

(old_image)

Nakon polo događanja na Brionima održanog prije 10 godina, polo turnir u Rovinju biti će prvo i jedino takvo događanje organizovano u ovom delu sveta. Cilj organizatora je da osnuje mediteransku polo ligu u saradnji s Viareggiom u Italiji i Asconom u Švajcarskoj, te poznatim turnirima na otocima Ibiza i Mallorca te u Kairu. Prema svemu sudeći, Mediteranskoj ligi će se se pridružiti i Dubai koji je iskazao interes za pristupanje. Time Rovinj ulazi u respektabilno društvo turističkih destinacija. “Ovo je jedinstveni događaj koji će sigurno doprineti daljoj afirmaciji destinacije pa i cele Hrvatske naglasio je član Uprave Adris grupe i predsednik Uprave Maistre Tomislav Popović. „Rovinj će se ponovo pozicionirati kao inovativna i kreativna destinacija u smislu sportske izvrsnosti, a Maistra kao vodeća turistička fabrika u Hrvatskoj. Tokom četiri dana manifestacije u Rovinju očekujemo puno novih posetilaca, što domaćih što gostiju iz inostranstva“, rekao je Popović.

(old_image)

Kontinuiranim ulaganjima u razvoj i investicijama u turizam koje će do kraja 2017. dostići  iznos od 4,4 milijarde kuna, Adris grupa i Maistra stvorile su preduslove za održavanje najvećih i najzahtevnijih događaja. Da će i ovaj događaj biti organizovan besprekorno potvrdila je i direktorka turističke zajednice Rovinja Odete Sapač: „Sigurna sam da će Maistra, Grad Rovinj i turistička zajednica ponovno pokazati energiju u organizaciji ovako logistički i operativno zahtevnog događaja, te da će ovo takmičenje biti jedno od najbolje organizovanih u ovogodišnjem kalendaru Beach polo takmičenja".

Na Rovinj Beach Polo-u očekuje se učešće velikog broja poznatih osoba iz Hrvatske, Slovenije, Nemačke i Švajcarske. Svoj dolazak već su najavili Ivana Trump, Enno v. Ruffin, obitelj Illy i mnoge druge osobe iz političkog, poslovnog i sveta zabave.

(old_image)

Ovo atraktivno takmičenje podržavaju vodeći svetski brendovi poput Heinekena, Tagheuera, Agrokora i Adris grupe kao sponzori ekipa, zatim poznati argentinski brend i ambasador pola u svetu La Martina, engleski proizvođač luksuznih automobila Bentley, proizvođač nakita Tiffany, i ZepteR, proizvođač i distributer ekskluzivne i visokokvalitetne potrošne robe.

TIMOVI PRVOG ROVINJ BEACH POLO TURNIRA
Team Adris (+5/+4)
Bruce Colley (+1) Uwe Zimmermann (+1) / Philipp Zimmermann (0) Marcello Caivano (+3)
Team Heineken (+4) Matteo Beffa (0) Cedric Schweri (0) Martin Riglos (+4)
Team Tagheuer (+4) Susanne Rosenkranz (0) Niclas Johannson (0) Jamie Le Hardy (+4) Team Jamnica (+5) Sébastien Le Page (0) Thomas Wolfensberger (+1) Martin Podesta Jr. (+4)


PRAVILA IGRE POLA NA PESKU:

Polo je timski sport na konjima u kojem je cilj dati što više golova protivničkoj ekipi. Golovi se postižu tako da se mala loptica, u slučaju Beach pola to je mala kožna lopta ispunjena vazduom, vodi po terenu sa dugačkom palicom prema protivničkom golu. Na svakoj strani igrališta su golovi koji su napravljeni od lako rušivih visokih stativa postavljenih na razdaljinu od sedam metara.

Utakmica se sastoji od četiri do šest minutna chukka (chukka ili chukker je vremenski deo igre, a reč dolazi od Hindi izraza chakkar od sanskrita chakra sto znači krug). Između chukka igrači menaju umorne ponije za odmorne. Utakmice se igraju sa „handicap-om“ čiji zbir svakog igrača u dva tima se uspoređuje. Pre početka utakmice, tim sa nižim handicapom dobija prednost u golovima kako bi handicap bio izjednačen.

(old_image)

Igra počinje tako što timovi formiraju svoj red sa igračima postavljenim u formu 1,2,3,4 jedni nasuprot drugima, dok u slučaju Polo Arene su to 3 igrača. Na početku redova stoji jedan umpire (sudija) koji ubacuje loptu između igrača. Ukupno postoje dva umpire-a na konjima i jedan refeere (glavni sudija) koji stoji na liniji terena ili na nekom uzvišenom mestu izvan terena, a u slučaju Polo Arene 1 sudija obavlja sve funkcije stojeći izvan terena. Timovi menaju strane gola nakon svakog postignutog pogotka, dok u slučaju Polo Arene to čine nakon svakog chukka, kako bi se smanjile pogodnosti koje donosi vetar ukoliko ga ima, i kako bi svaki tim imao pravednu šansu da počne sa desne lakše strane. Svi igrači moraju igrati desnom rukom. Igranje levom rukom je iz sigurnosnih razloga ukinuto 1975. godine.

(old_image)

Svaki igrač tima ima tačno određenu funkciju i označeni su brojevima 1, 2, 3 i 4, dok su to u slučaju Polo Arene 1, 2 i 3. Broj 1 ima napadačko orijentisanu poziciju na terenu i trebao bi pokrivati protivničkog igrača broj 4 odnosno 3 u Polo Areni. Broj 2 ima jako važnu ulogu u napadu, ili se galopirajući probija napred i zabija golove sam, ili dodaje broju 1 te ga jašući iza njega i pokriva. U obrani broj 2 bi trebao pokrivati protivničkog igrača sa brojem 3 koji je inače i najbolji igrač u suprotnom timu. Broj 3 je taktički vođa i mora imati snažan udarac sa dalekim dometom kako bi mogao lagano dodavati broju 2 i broju 1, ali isto mora držati solidnu obranu, kao što je to u slučaju Polo Arene. Broj 3 je uobičajeno najbolji igrač tima i ima najveći handicap. Broj 4 je glavni igrač obrane, čiju funkciju u slučaju Polo Arene obavlja igrač sa brojem 3. On se može pomerati po celom terenu, ali glavna mu je zadatak da štititi gol. Takva pozicija broja 4 omogućava broju 3 da se više otvara i igra napadački, pošto u slučaju da izgubi loptu zna da je pokriven od broja 4. U slučaju Polo Arene, sve te funkcije obavlja i breme obrane preuzima br 3 u dogovoru sa igračim asa brojem 1 i 2.

(old_image)

Pogledajte još