U borbi protiv herpesa

Ako osećate jak svrab a posle nekog vremena vidite plik na usni onda je u pitanju herpes

Bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer savetuje kako izaći na kraj s neprijatnim plikčićima.

Oko 90 odsto svih ljudi se inficira virusom herpesa još u detinjstvu, na primer putem majčinog poljubca, ukoliko je majka inficirana. Oni koji su se inficirali ne mogu se više nikada otarasiti tog virusa koji se povlači u nervna tkiva i tamo miruje i predstavlja stalnu opasnost. U medicini se oni zovu latentni virusi. 

Tek što je imuni sistem kod inficirane osobe oslabio, na primer usled stresa, sunčanice ili oboljenja, oni se aktiviraju i dovode do osipa u vidu plikova. Plikovi na usni, kako kaže Bankhofer, su neprijatni ali relativno bezopasni, dok proširenje infekcije na rožnjaču oka može biti veoma opasno. Zbog toga Bankhofer preporučuje da se za vreme trajanja herpesa ne nose kontaktna sočiva. Osim toga, nakon herpesa, staru četkicu za zube treba obavezno zameniti novom, jer na njoj virusi ostaju nekoliko dana aktivni i mogu ponovo da dovedu do herpesa.

Čim osetite blagi svrab na usni treba odmah nešto da preduzmete. Bankhofer savetuje da to mesto namažete sokom od aloe vera i to štapićem za uši, nikako golim prstom. Ako je plik već izašao treba ga mazati isto sokom od aloe vera ili propolis kapima. Herpes na usni brže prolazi ukoliko se pojačano konzumira vitamin C. 

(ComPress)

Pogledajte još