"Habad Srbija": Otvoren centar jevrejske tradicije i kulture u Beogradu

Habad Srbija je prvi centar organizacije Habad Lubavič, koji se nalaze u gotovo svim državama sveta u kojima živi jevrejski narod.

Otvaranjem Centra "Habad Srbija" u Ulici Kneza Miloša Beograd prvi put posle Drugog svetskog rata dobija i jevrejsko ritualno kupatilo "mikve", koje ima veliki značaj u duhovnom i religioznom životu Jevreja, rečeno je na otvaranju.

Osnivač Centra rabin Jehošua Kaminecki istakao je da su posle šest godina mukotrpnog rada u Srbiji, sedme godine od Boga dobili velelepono zdanje i to u 8. godini, koja je po Tori, godina za okupljanje.

- Drago mi je što smo otvorili kuću u ovoj hebrejskoj godini i nadam se da će ova zgrada biti puna ljudi i aktivnosti u godinama koje dolaze - poručio je Kaminecki i čestitao jevrejsku Novu godinu.

Novi ambasador Izraela u Srbiji Alona Fišer Kan istakla je u svom prvom javnom nastupu da je osnaživanje i ohrabrenje jevrejskog života u Srbiji važan zadatak koji služi i Izraelu, Jevrejima i Srbiji.

Ona je ukazala da istorija holokausta ujedinjuje Srbiju i Izrael, a da se Zakon o restituciji visoko ceni u Izraelu.

- Verujemo da je obrazovanje ključan faktor u očuvanju istorije holokausta - rekla je ona i naglasila da nije jedino prošlost to što ujedinjuje Srbiju i Izrael, već da dve zemlje dele vrednosti, interese i nade da svojim narodima omoguće bolji život, obrazovanje i uslove.

Otvaranju Centra prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora, Jevrejske opštine Beograd i druge zvanice, a u umetničkom delu programa nastupio je poznati izraelski pevač Jišai Lapidot.

Izvor: FoNet

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.