VITEZ UMETNOSTI: Balerini Aji Jung uručen orden Francuske

Tom prilikom, Moro je rekla da Jung svojim radom otelotvoruje veru u principe kojima su Francuzi beskrajno i iskonski privrženi, da je kultura deo ljudskog bića, da mu daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, univerzalna je i ne haje za granice.

Kultura je živa, neprestano se menja, bez nje se ne može živeti i stoga se treba boriti da bude prenesena mladima, dodala je ambasadorka.

“Zbog svega ovoga, draga Aja Jung, u ime ministarke za kulturu i komunikacije Republike Francuske, odlikujem Vas ordenom Umetnosti i književnosti u rangu viteza”, rekla je Moro na prijemu u rezidenciji Francuske.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, zahvalivši se ambasadorki Moro na francuskom, rekla je da od danas više neće biti samo vitez ulice Francuske, već i pravi francuski vitez. Kako kaže, rođena je u beogradskoj Francuskoj ulici, u toku dana bar 10 puta prepešači tom ulicom i da je do sada sebe pomalo doživljavala kao “viteza zahtevne dorćolske uzbrcice, gde je veština hodati na visokim štiklama sa telefonima u obe ruke i uvek u trku, jer je dan kratak”.

Dodala je da njen Beogradski festival igre nikada ne bi bio toliko uspešan i prepoznatljiv u svetu, da nije imao velike, odane i važne prijatelje i saradnike na svom putu.

Beogradski festival igre koji vodi Aja Jung osnovan je 2003. godine, a 2012. nemački stručni časopis “Balet Tanc” okarakterisao ga je kao “najreprezentativniju manifestaciju Starog kontinenta”.

Izvor: Tanjug

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.