fbpx

Počela Nedelja parlamentarizma u Srbiji

„Nedelju parlamentarizma“, po drugi put, organizuje Skupština Srbije u saradnji sa inicijativom „Otvoreni parlament“.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković ocenio je da je „Nedelja parlamentarizma“ pokazatelj da Skupština Srbije ima kapacitet za saradnju sa civilnim društvima i da građani imaju mogućnost da preko poslanika definišu i delegiraju svoje stavove i probleme i da je ovo kuća koja je otvorena 24 časa.

Marinković je rekao da će u više od 20 gradova i opština Srbije biti organizovano više od 110 događaja.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif ocenio je da je ova manifestacija izuzetan primer konstruktivne saradnje civilnog društva i Skupštine i da je reč o programu koji „inspiriše građane da se aktivnije ukljuće u političke procese“.

On je rekao da su u centru „Nedelje parlamentarizma“ građani.

„Različita istraživanja pokazuju da interesovanje ljudi, pogotovo mladih za politiku opada i da se smanjuje broj onih koji učestvuju u izbornim procesima i sve je manje poverenje u tradicionalne aktere. ‘Nedelja parlamentarizma’ je prilika da se sve institucije kroz otvorenost i dijalog sa građanima grade svoju reputaciju“, kazao je on.

Kif je ukazao i na značaj medija, koji bi trebalo da kroz „slobodno, radoznalo i profesionalno izveštavanje daju podršku društvenom dijalogu i štite javni interes“.

„Naša podrška radu nezavisnih medija je neodvojiv deo podršci društvenim i političkim reformama u Srbiji“, kazao je Kif.

On je podsetio da je „Nedelja parlamentarizma“ rađena po modelu programa „Parlament week“ u Velikoj Britaniji i da je namera organizatora da uključe što veći broj različitih organizacija i pojedinaca u duštvene procese i stvari od javnog značaja.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kazao je da je prošle godine u okviru „Nedelje parlamentarizma“ održano 65 događaja u koje je bilo uključeno 3.500 građana i 20 odsto poslanika.

On je kazao je da će i ove godine u okviru ove manifestacije biti zanimljivih tema, kao i da će na tviteru biti organizovan dijalog poslanika i građana.

Prema njegovim rečima, u okviru procesa pridruživanja EU razgovori građana i njihovih predstavnika postaju još važniji.

Skot je naveo i da su u SAD sednice kongresa otvorene za javnost, kao i da građani mogu da prisustvuju sednicama odbora.

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski rekla je da Srbija ako želi bolje društvo mora da ima aktivne građane i demokratski nastrojene parlamentarce i institucije koje se razvijaju sa zahtevima vremena i demokratskog napretka društva.

„Nedelja prlamentarizma“ počela je izložbom fotografija o školama i odrastanju dece u selima Srbije “Veliki odmor“ autora Saše Radovića. Izložbu je otvorila predsednica parlamenta Maja Gojković koja je rekla da je to „fotografska priča o deci koja žive i školuju se u samoći“ i da je autor fotografija obišao više od 20 seoskih škola u Srbiji.

Izvor: Beta

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.