Izložba "Jelisavetin album" u Kući kralja Petra I

Radi se o slikama različite tehnike, crteža obojenih koji prikazuju događaje u kojima je princeza učestvovala i beležila svojom rukom ono što je videla putujući po Srbiji, Sloveniji, Kini, Kaliforniji, Švajcarskoj i drugim zemljama širom Evrope.

Na predmetnim slikama pojavljujuju se ljupke mrtve prirode iz njenog okruženja, iz Kosovske ulice, iz Beograda, sa izvora reke Save (Slovenija), njena razmišljanja sa puta po Kini, pločice od mermera, utisak sa Lepenskog vira, drvo sa Jamajke, ograda u Meksiku i drugo.
Ono što odlikuje utiske prenete na crteže jeste čvrstina linije koja održava upravo čvrstinu princezinog karaktera.

Otvaranje izložbe radova okupilo je brojne zvanice među kojima su bili Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, Ambasadorka Brazila u Srbiji Izabel Kristina de Azavende Hervet, Ambasadorka Australije u Srbiji, gospođa Džulija Fini, Ambasador Koreje Ju Deđong, Mira Adanja Polak, Đorđe Momirović, vlasnik modne kuće "Mona", Dragan Stojkov slikar, Marta Jovanović umetnica, Vesna Mandić, vlasnica modne agencije "Fabrika", Vladimir Božović, Ranko Vujačić i mnogi drugi.

Izložbu princeze Jelisavete u saradnji su organizovali Udruženje "Umetnost bez granica", GO Savski venac i Kuća kralja Petra I.

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.