SKUP O DUALNOM OBRAZOVANJU - Švajcarski sekretar: Prilagoditi obrazovni sistem istoriji i kulturi

On je, na otvaranju konferencije "Dualno obrazovanje u funkciji efikasnijeg tržišta rada" u Privrednoj komori Srbije (PKS), kazao da je u Švajcarskoj Ustavom predviđeno da akademski put i stručno obrazovanje imaju istu vrednost.

Prema njegovim rečima, ekonomska konkurentnost se postiže zahvaljujući dobrom obrazovanju, kako dualnog, tako i kvalitetnog univerzitetskog.

"Činjenica da imamo snažan sistem dualnog obrazovanja omogućio nam je da kod nas nisu univerziteti pretvoreni u ustanove masovnog obrazovanja", naglasio je Del Ambrođio.

On je kazao da ceo sistem obrazovanja treba posmatrati sistemski, a ne odvojeno.

Ukazao je da se dualno obrazovanje malo razlikuje u Švajcarskoj, od onog u Nemačkoj i Austriji.

Del Ambrođio je naglasio da se ne može reći koji je bolji, jer svaki ima svoje prednosti i mane, a svaka zemlja mora da prilagodi sistem dualnog obrazovanja sopstvenoj istoriji, kulturi i tradiciji.

Del Ambrođio je objasnio da u Švajcarskoj 65 odsto mladih nakon obaveznog školovanja mora naći zaposlenje, praksu u privredi u okviru dualnog obrazovanja.

U otvaranju konferencije učestvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministar obrazovanja Mladen Sarčević, predsednik PKS Marko Čadež, kao i ministri državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, privrede Goran Knežević, rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić.

Izvor: Tanjug

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.