PRIZNANJE ŽENAMA KOJE IMAJU MOĆ DA PROMENE SVET: Dodeljene nagrade L’Oreal-UNESCO "Za žene u nauci"

Svečanost su otvorili Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a i Žan Pol Ago (Jean-Paul Agon), predsednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije L’Oréal i predsednik Fondacije L’Oréal.

LAUREATI ZA 2017. GODINU: ŽENE KAO PIONIRI INOVACIJA

Internacionalna ceremonija dodele L’Oréal-UNESCOnagrada "Za žene u nauci" za 2017. godinu, bila je prilika da se skrene pažnja na pet eminentnih naučnica i njihovu izuzetnost, kreativnost i inteligenciju. Svakoj od njih je dodeljena novčana nagrada od 100.000 evra kao priznanje za njihov doprinos nauci na polju kvantne fizike, fizičkih nauka i astrofizike.

Ovih pet nesvakidašnjih žena iz pet različitih krajeva sveta, svaka na svoj način, menjaju svet nabolje:

Prof. Nivin M. Kašab (Niveen M. KHASHAB)
iz Saudijske Arabije, nagrađena je za dizajniranjenanočestica koje bi mogle da unaprede postupak ranog otkrivanja bolesti.
Njen rad na polju analitičke hemije otvara vrata značajnom napretku u oblasti ciljane i personalizovane medicinske terapije.

Prof. Mišel Simons (MichelleSIMMONS)
iz Australije, nagrađena je kao pionir u oblasti ultra-brzih kvantnih kompjutera. Njen rad na razvoju tranzistora veličine atoma mogao bi da omogući rađanje kompjutera sutrašnjice.

Prof. Nikola A. Spaldin (Nicola A. Spaldin)
iz Švajcarske, nagrađena jeza otkrivanje novih svojstava magnetnih materijala i njihovo korišćenje u elektronskim uređajima sledeće generacije. Njeno istraživanje multiferoika moglo bi da pokrene novu generaciju komponenti elektronske opreme.

Prof. Marija Tereza Ruis (Maria Teresa Ruiz)
iz Čilea, nagrađena je za otkriće novog tipa nebeskih tela, nešto između zvezde i planete, skrivenog u tami svemira. Njena zapažanja o smeđim patuljcima mogla bi da pruže odgovor na večito pitanje – ima li života na drugim planetama?

Prof. Ženan Bao (Zhenan Bao)
, iz Sjedinjenih Američkih Država, za pronalazak elektronskih materijala inspirisanih kožom. Njena istraživanja na polju fleksibilnih, rastegljivih i provodljivih materijala mogla bi da poboljšaju kvalitet života pacijenata sa protetičkim pomagalima.

O MEĐUNARODNOM PROGRAMU "ZA ŽENE U NAUCI"

Od 1998. godine, Korporativna fondacija L’Oréal i UNESCO posvećeni su zajedničkom cilju – povećanju broja žena u naučnim istraživanjima.

Punih 150 godina posle rođenja Marije Kiri (Marie Curie), samo 28%* istraživača su žene, a tek tri odsto su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke. To je razlog zbog kojeg je tokom proteklih 19 godina, L’Oréal-UNESCO program "Za žene u nauci" nastojao da oda priznanje ženama koje se bave naučno-istraživačkim radom i bude uz njih u ključnim trenucima u njihovoj karijeri.

Otkako je ovaj program pokrenut, obezbeđena je podrška za više od 2.700 mladih naučnica iz 115 zemalja, uključujući i Srbiju, a njih 97 je dobilo zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Među njima su i Elizabet H. Blekbern (Elizabeth H. Blackburn) i Ejda Jonat (Ada Yonath), koje su, nakon naše, dobile i Nobelovu nagradu.

Program se danas realizuje širom sveta i osim nagrada "Za žene u nauci" za izuzetna naučna dostignuća uključuje i više od 50 programa nacionalnih i regionalnih stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.

U TOKU JE KONKURS ZA NACIONALNE STIPENDIJE "ZA ŽENE U NAUCI" U SRBIJI

U Srbiji je trenutno u toku konkurs za nacionalne stipendije "Za žene u nauci" namenjen mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Rok za prijavu produžen je do 30. aprila 2017. godine a sve informacije o uslovima konkursa i programu nacionalnih stipendija moguće je pronaći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs

Nacionalni konkurs otvoren je za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno istraživački rad sprovode u Srbiji. Pobednicama konkursa u našoj zemlji će i ove godine biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Program Nacionalnih stipendija "Za žene u nauci" u Srbiji, kao međunarodne inicijative, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i L'Oreala Balkan. Stipendije se dodeljuju svake godine i predstavljaju vid podrške daljem profesionalnom usavršavanju mladih talentovanih naučnica i podsticaja da nastave da se bave naukom u Srbiji.

www.forwomeninscience.com

(old_image)

Pogledajte još