fbpx

TRADICIJA KOJA SE POŠTUJE VEKOVIMA: Zašto farbamo jaja za Uskrs?

Farbanje jaja za Uskrs se prvi put se javlja u 12, a u Srbiji u 16. veku, ali se za ovaj običaj vezuju različita predanja i verovanja.

Prema jednom, farbanje jaja vezuje se za legendu o Mariji Magdaleni. Po dolasku u Rim, caru Tiberiju poklonila je korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje, rekavši da je verovatnoća da se to dogodi jednaka tome da bela jaja iz korpe promene boju. Marija je na tu njegovu rečenicu odgovorila sa “Hristos Vaskrse”, a sva jaja u korpi postala su crvena.

Druga priča povezana je sa događajima pre Hristovog vaskrsenja. Naime, ispod Hristovog krsta na kome je razapet bilo je grličino gnezdo. Kako je krv sa Isusovog tela kapala na jaja, ona su poprimila crvenu boju. Po tom verovanju, hrišćani od tada obeležavanju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

Jedna simpatična priča dolazi iz Šumadije. Kako bi omele vojnike koji jure za Hristom, one su im pokazale ofarbana jaja, a Bog ih je blagoslovio, jer je Isus uspeo da im utekne.

Crvena boja je boja Vaskrsenja, ali ujedno simbolizuje i Hristovu nevino prolivenu krv. Jaja se svake godine farbaju petkom, a onda lome sva tri dana Uskrsa. Priče se danas često izostavljalju, ali tradicija iz godine u godinu ostaje. Stoga vam želimo pobedu u simpatičnim Uskršnjim “borbama”.

Izvor: B92

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.