Aktivna kuća – kuća koja više daje nego što troši

Stoga je imperativ da stambena izgradnja u budućnosti obezbedi najbolju moguću unutrašnju klimu za stanovanje i rad, dovoljno dnevne svetlosti i svežeg vazduha.

Ljudski organizam veoma zavisi od dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Dnevna svetlost pozitivno utiče na naše mentalno stanje i sposobnost učenja. Istraživanje Tehničkog univerziteta Danske iz 2013. godine o uticaju unutrašnje klime u prostoru na sposobnost učenja kod dece pokazuje da dobar kvalitet vazduha podiže performanse dece u školama za 15%.

HealthyhomeBarometer 2016 izdvaja 5 ključnih karakteristika zdravog životnog prostora: dobri uslovi za spavanje, komforna temperatura u prostoru, svež vazduh, zadovoljavajući nivo dnevne svetlosti i odgovarajući nivo vlažnosti vazduha.

Cilj održivih građevina u budućnosti je, iz svih ovih razloga razloga, osim značajnog smanjenja potrošnjeenergije, treba da bude i stvaranje zdravijeg i komfornijeg prostora za stanovanje, učenje i rad.

Projekat Model kuće 2020 je eksperiment VELUX Grupe koji demonstrira da je moguće, čak i sa današnjim proizvodima povezati uštedu i obnovljive izvore energije sa potrebama potrošača putem koncepta Aktivne kuće.

Aktivna kuća je vizija kako građevina može da doprinese zdravlju i ugodnom životu svojih stanara bez negativnog uticaja na klimu i okruženje. Dizajnirana je tako da je u harmoniji sa okruženjem, da koristi energiju sunca i vetra inteligentno i da podstiče održivi stil života. Osnovni principi Aktivne kuće su komfor koji se dobija kroz zdravu unutrašnju klimu, dovoljno dnevne svetlosti i svežeg vazduha, energetski balans koji potencira obnovljive izvore energije i pozitivna komunikacija sa okolinom.

Od 1999. godine izgrađeno je 25 demo kuća širom Evrope i Severne Amerike. Šest kuća je bilo dom porodicama koje su u njima živele po godinu dana kako bi se dobilo što više podataka o njihovom zdravlju, potrošnji energije i performansama samih kuća. Uz veliku količinu empirijskih podataka koje su naučnici prikupili o preformansama samih kuća, izuzetno pozitivna svedočanstva porodica koje su u njima potvrđuju pre svega izuzetno važnu ulogu koje samo životno okruženje ima na naše zdravlje.

Koncept Aktivne kuće nastavlja svoj razvoj u pravcu renoviranja postojećih stambenih objekata. Svi principi Aktivne kuće uspešno su primenjeni na renoviranje kuće koja pripada segmentu socijalnog stanovanja u Briselu i to je izuzetno važan pravac razvoja ovog koncepta (www.renovactive.velux.be)

Već 75 godinamisija VELUX Grupe je kreiranje boljeg životnog i radnog prostora uz pomoć dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Širok asortiman naših energetski efikasnih krovnih prozora, uključujući i najnoviji krovni prozor sa ekonomičnim trostrukim staklom čini da naši proizvodi igraju važnu ulogu kako u novogradnji, tako i kod renoviranja postojećih stambenih objekata, u cilju smanjenja utroška energije i poboljšanja unutrašnje klime u prostoru.

Više informacija o Aktivnim kućama možete pronaći na www.activehouse.info
Više informacija o proizvodima kompanije VELUX možete pronaći na www.velux.rs

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.