fbpx

Glifada - idealna za vaš odmor ovoga leta

Danas je Atina veliki kosmopolitski grad, centar ekonomskog, političkog, kulturnog života u Grčkoj, i jedan je od glavnih centara za arheološka istraživanja.

U južnim delovima atinskog gradskog područja nalazi se njeno predgrađeGlifada. Gilfada je dom mnogih grčkih milionera, ministara, poznatih ličnosti, proteže se od podnožja planine Himetus do Saronskog zaliva.
Kada je apostol Pavle 51 godine pre nove ere došao u oblast Atike, uplovio je upravo u Glifadu, na mestu gde je kročio danas postoji bazilika iz 4 veka koja je poprilično očuvana, u Glifadi se nalazi i rehabilitacioni centar za kornjače Kareta Kareta, ove kornjače polažu jaja na četiri mesta u svetu jedno od tih mesta je i ostrvo Zakintos, povređene kornjače se donose u ovaj centar na lečenje, a nakon izlečenja se puštaju u more.

U ovo primorsko naselje mnogi Atinjani dolaze, tokom letnje sezone, da budu viđeni. Ovde nećete naći netaknute plaže, ali ćete sigurno uživati u kristalnom moru i noćnom životu. Glifada privlači modenski svet Atine, ona i danju i noću vrvi od živosti. Ako želite da osetite uzbudljivi noćni život dođite u Glifadu i nećete biti razočarani, ona je idealna za vaš aktivan odmor, nudi mogućnost da se svakog dana kupate na drugoj plaži i da svako veče provedete u drugom klubu ili restoranu, udaljena samo 15 km od centra Atine. Turističke agencijeBig Blue i Kon Tiki Travelvam ovog leta preporučuju hotele sa tri zvezdice Blue sea (idealan za mlađu populaciju) i London, i hotele sa četiri zvezdice Congo palace i Best western fenix koji su idelano locirani u blizini samog centralnog trga na Glifadi.

Južno od Glifade nalaze se dva manja priobalna naselja Vula i Vuljagmeni. Za razliku od Glifade u koju dolaze oni koji žele da budu viđeni, bogataši su smestili svoje rezidencije u ovim naseljima. Mirno okruženje, prijatna klima, organizovane peščane plaže i predivne borove šume čine da ova predgrađa budu jedna od najpoželjnijih za život u Atini.

Za putnike koji preferiraju pasivniji odmor Big Blue agencija odabrala je dva resorta južno od Glifade, koji poseduju sopstvenu plažu gde su ležaljke i suncobrani besplatni za goste hotela. U pitanju su hoteli sa četiri zvezdice Eden beach i Alexander beach. Alexander beach će ove godine biti klub hotel, što znači da će tokom cele sezone tamo boraviti predstavnik i animator na srpskom jeziku. Eden beach je poznat kao hotel sa puno zelenila koji nudi opciju All inclusive kao odabranu uslugu, što je retkost u ovom delu Grčke.

Vuljagmeni jezero nalazi se u srcu Atinske rivijere. Predstavlja, još uvek, do kraja neistraženi geološki fenomen, skriveno blago prirode ovog poluostrva.

Jezero je nekada bilo deo pećine, čiji se krov usled vodenih isparenja urušio i izložio deo jezera. Duž svoje ivice jezero se nastavlja u podvodnu lavirint pećinu koja je istražena u dužini od 3123 metra, dok je kraj pećine i dalje nedostižan. Pećnu sačinjavaju 14 tunela, najduži od njih dostiže dužinu od 800 m i najduži je na svetu. Otkriće velikog stalagmita u pećini poslužilo je formiranju novih teorija u istraživanju formiranja Mediterana. U zelenim vodama Vuljagmeni jezera žive brojni jedinstveni organizmi, među njima je jedna vrsta morske anemone Paranemonia Vouliagmeniensis, kao i brojne vrste sunđera i mekušaca koje čine savršenu ravnotežu ekosistema jezera. U vodeni svet ovog jezera spada čuvena riba Garra Rufa (spa fish) , poznata po tome da se hrani kožnim epitelom i omogućava kupačima u jezeru prirodni pilig kože i relaksirajuću masažu. Lekovita svojstava jezera potiču od visoke koncentracije soli i mineral u vodi, a sve to u kombinaciji sa visokom temperaturom same vode dovodi do poboljšanja i isceljenja mišićnoskeletnih oboljenja, pomaže kod posttraumatske rehabilitacije, ginekoloških i dermatoloških problema.

Slana voda jezera neprekidno se obnavlja iz podzemnih terminalnih izvora koji su na dubini od 50 do 100 m, a delimično i iz mora. Temperatura vode je između 22 i 29 stepeni C tokom cele godine, a nivo jezera je 50 cm iznad nivoa mora te se jezero uliva u more.

Vuljagmeni jezero predstavlja najbolju terminalnu banju ovog dela Grčke, i idealnu turističku destinaciju za relaksirajući odmor.

Velika prednost Atinske rivijere su bogati istorijski lokaliteti koji se nalaze na 100 do 150 km udaljenosti do kojih možete ići na izlete kao što su Drevna Argolida ( Mikena, Epidaurus, Nafplion i Korintski kanal), Proročište Delfi ili Rt Sunion (najjužnija tačka poluostrva Atika) na kom se nalaze ostaci Posejdonovog hrama.

Ukoliko ste se odlučili da letujete na Glifadi obavezno posetite Pirej.

Luka Pirej smeštena je u istočnom delu Saronskog zaliva, i predstavlja najveću putničku luku Evrope koja danonoćno spaja brojna grčka ostrva sa ostatkom Grčke. Kao centar grčkog turizma i ekonomije Pirej nikada ne spava, brodovi svih veličina bez prestanka dolaze i odlaze, kroz Pirej godišnje prođe preko 20 miliona ljudi.
Sama luka podeljena je na više dokova i marina koji se prosežu gotovo do Gilfade. Pirej ima bogatu istoriju, na ulazu u luku nekada je stajao veliki mermerni lav, kojeg su u 17. veku u Veneciju odneli Mlečani. Danas na istom mestu brodove budno motri kopija tog antičkog simbola Pireja. Na ulazu u marinu Zea nalazi se Nautički muzej Grčke, Zea je u antičko doba bila najvažnija luka atinskog polisa, a danas su u njoj usidrene luksuzne jahte iz svih krajeva sveta. Najpopularniji deo Pireja je zaliv ovalnog oblika Mikrolimano ili mala luka kako glasi prevod sa grčkog, koji već decenijama ima odlične riblje restorane i klubove nanizane duž obale mora.

Ljubiteljima grčkih ostrva preporučujemo krstarenje istočnim Mediteranom sa kompanijom Celestyal Cruises. Grčka ostrva Santorini, Mikonos, Samos, Milos, Kos sa svojim jedinstvenim plažama i mestima dobre zabave nijednog putnika neće ostaviti ravnodušnim.

Ovog leta vam toplo preporučujemo posetu Atinskoj rivijeri, na kojoj svako može da pronađe svoje idealno mesto za odmor.

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.