Predstavljena monografija "Čudo u Čibu": Kompanija Carlsberg Srbija obeležila 125 godina od osnivanja pivare u Čelarevu

Monografija je svečano predstavljena u starom dvorcu Dunđerski u Čelarevu, pred velikim brojem zvanica, predstavnika Pokrajinkse vlade, diplomatskog kora, lokalne samouprave i medija.

Gostima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, otpravnik poslova ambasade Danske u Srbiji, Morten Skovgaard Hensen, kao i generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, Vladimir Vava.

- Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vam čestitam 125. rodjendan i izdavanje monografije „Čudo u Čibu“ koja govori o istorijatu ove pivare, čiji je osnivač bio Lazar Dunđerski. Nakon privatizacije 2003. godine kada je vlasnik pivare postala kompanija Carlsberg investirano je čak 220 miliona evra i ostvareni su izvanredni poslovni rezultati, koji su deo ukupnih rezultata razvoja naše ekonomije itu su zahvaljujući ovakvim kompanijama koje kontinuirano ulažu u postojeće proizvodne procese, zaštitu životne sredine, nove tehnologije i sve ono čime se Srbija ponosi - izjavio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

- Došavši na prostore nekadašnjeg Čiba, a danas Čelareva, Carlsberg je nasledio i bogatu istoriju dugu 125 godina. Ne samo Lazar, osnivač naše pivare, već i cela porodica Dunđerski poznata je u istoriji Vojvodine kao jedan od najznačajnijih pokretača razvoja kulture i obrazovanja u XIX i početkom XX veka. Smatramo da je naša dužnost da izrazimo zahvalnost i da povodom velikog jubileja, ispričamo veličanstvenu priču o njihovoj zaostavštini, pivari, i vek i četvrt dugoj proizvodnji kvalitetnog piva - izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija.

Nakon osnivanja Muzeja piva, kao i fondacije Carlsberg i Dunđerski, monografija "Čudo u Čibu" kompanije Carlsberg Srbija predstavlja još jedno svedočanstvo o značaju kulturnog nasleđa porodice Dunđerski, kraja u kome kompanija posluje, kao i čelarevske pivare. Jedinstvena zbirka autentičnih fotografija, slika, pisama i zapisavodi čitaoce kroz istoriju jedne porodice, kao i tradiciju proizvodnje kvalitetnog piva od trenutka kada je iz pivnice izašla prva flaša mladog vizionara Lazara, do danas kada nosi ime Carlsberg Srbija.

Kao deo bogate istorije ovog kraja, ali i značajan član opštine Bačka Palanka, Carlsberg Srbija već skoro 14 godina kontinuirano ulaže u razvoj Čelareva i unapređenje standarda, zaštitu životne sredine i ekološki prihvatljiva postrojenja, kao i u razvoj sporta, kulture i obrazovanja. Nakon mnogobrojnih investicija u očuvanje visokog kvaliteta proizvoda i unapređenje proizvodnih kapaciteta, pivo koje se danas proizvodi u pivari u Čelarevu izvozi se u zemlje širom regiona, dok je LAV jedno od omiljenih pivskih brendova u Srbiji.

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.