SEMINAR SAVETNICE ROBERTA KAVALIJA I NAJRAZLIČITIJI MODNI STILOVI OBELEŽILI ČETVRTI DAN SERBIA FASHION WEEK-A

Barbara Locatelli je modni savetnik i već 20 godina jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti. Radila je sa velikim imenima u svetu mode kao što su Roberto Cavalli, Alexander McQueen,Michael Kors,Christophe Lemaire, Roberto Capucci i mnogi drugi. Glavna tema seminara odnosila se na odgovore na koji način online trgovina, digitalni marketing kao i blogovanje utiču na prodaju dizajnerskih proizvoda, ali i o pojačanoj kreativnosti i mogućnostima koje ovakav način prodaje nudi mladim i neafirmisanim dizajnerima. Italijanka, veoma zadovoljna organizacijom Serbia Fashion Week-a, izjavila je da je jedan od najboljih koje je imala priliku da poseti. Dopada joj je što se cela manifestacija održava na jednom mestu, kao i raspored samih revija: „Dve revije pa nakon toga pauza mi je idealan raspored. Isto tako je dobro što mi, gosti, u svakom trenutku možemo da pričamo sa dizajnerima, ručamo zajedno, što takođe pomaže i samim dizajnerima da se povežu sa novinarima i PR menadžerima“ - izjavila je.

Fenomenalne haljine različitih boja dizajnerke Ivane Nikolić Stanković krasile su četvrto veče Serbia Fashion Week-a. Ivana je, osim što je modni dizajner i slikar, te su njene kreacije ispunjene štampom ručno oslikanih slika. Materijali kojima se služila su prirodni, da bi se boja oslikala na materijal na pravi način. Njena revija izazvala je veliko interesovanje domaćih i stranih medija, a od strane publike nesebično su stizale pohvale u toku i posle njenog izlaganja.

Na reviji koja se izdvojila ženstvenošću i seksipilom, svoje modele predstavile su sestre Nina iNela Pena. Haljine, pantalone i kombinezoni u kojima bi se svaka žena osetila posebnom izrađeni su od čipke, svile i tila, u kombinaciji sa kristalima. Kolekcija koju su kreatorke nazvale „Anđeli protiv đavola“ bila je upotpunjena zvucima violine i bubnjeva. “Posredstvom Serbia Fashion Week-a imale smo priliku da idemo u Mađarsku i Francusku i stičemo različita iskustva, te mislimo da je veoma važno biti deo ovakve manifestacije” – istakle su sestre Pena.

Rado viđena učesnica Serbia Fashion Week-a, Amela Radan predstavila je ovog puta prelepe bele haljine uz pratnju pesama Aleksandre Radović, te celokupna atmosfera nije ostavila publiku ravnodušnom. Amela, modni kreator, autor modne manifestacije Sarajevo Fashion Week i neko ko se modom bavi već 24 godine, izjavila je da je srećna što je od samog početka uz Serbia Fashion Week koji je dostigao svetski nivo. Dodala je takođe da će sledeću reviju održati u Kanu, te će i za tu priliku raditi na svili i skupim materijalima.

Čast da svojom nezaustavljivom energijom, prefinjenom kreativnošću i novom kolekcijom pod nazivom „Šetnja po oblacima“ privede kraju četvrto veče Serbia Fashion Weeka pripalo je dizajnerki Suzani Perić. Sala Kongresnog centra Master bila je tesna za sve posetioce koji su želeli da pogledaju šta se krije iza ove kolekcije. Revija je započeta nastupom harizmatične spisateljice Jelene Bačić Alimpić, a sa novom kolekcijom, Suzana je otkrila svoje lepršave kreacije u ženstvenoj formi i nežnim, puderastim i sofisticiranim bojama. Prema rečima dizajnerke po završetku revije „Predstavljena kolekcija inspirisana je devojčicom koja je ostala u ženi. Cilj moje kolekcije „Šetnje po oblacima“ je da pokažem snagu svake žene ma kolika ona devojčica bila na prvi pogled koja se snažno, sigurno ali pre svega posebno i jedinstveno u mojim kreacijama“. Po završetku Serbia Fashion Week-a Suzana Perić u društvu predsednice Nacionalne komore za modu Srbije i festivala Serbia Fashion Week, Svetlane Horvat, putuje na Maltu gde će predstaviti svoju novu kolekciju.

“Gradsku eleganciju” na pisti prikazala je crnogorska kreatorka Milena Đurđić. Za kolekciju koja se može opisati kao spoj elegantnog i urbanog, Milena je inspiraciju pronašla u jednoj TV seriji u kojoj radi kao kostimograf. Kreatorkina igra sa konstrukcijom i formom i eksperimentisanje sa različitim materijalima prikazali su atmosferu gradskog života.

Alex Fashion napravio je pravi modno-plesni spektakl predstavivši svoje kreacije uz koreografiju odličnih modela. Kolekcija donjeg veša, pidžama i kupaćih kostima osvežila je veče jer je publika imala prilku da vide nešto novo, a pritom proizvedeno u Novom Sadu. Članovi tima su inspiraciju našli u pesmi iz filma „Povratak Otpisanih“ koja se orila tokom revije, što zapravo predstavlja povratak konfekcije i mode kao i same proizvodnje u Novom Sadu. „Veoma nam znači večerašnja revija na Serbia Fashion Week-u, sama manifestacija je veoma posećena i to što nas ceo svet gleda je jedna velika prilika da se prikaže naš rad. Tek smo počeli i pokušaćemo ovaj, za sada, srpski brend da proširimo van granica naše zemlje“- izjavili su osnivači kompanije Alex Fashion, mlade firme koja je tek pre pola godine počela sa radom.

Dizajner iz Kazahstana, Aidar Khan predstavio je svoju kolekciju inspirisanu svakodnevnim životom u ovoj specifičnoj azijskoj zemlji i samom tradicijom. Dosta je eksperimentisao sa materijalima, korišćene su prirodne tkanine kao što su svila i pamuk, upotrebljene su razne tehnike proizvodnje ali je ipak akcenat zadržan na ručnom radu. Kreacije su bile specifične po bogatim printovima kojisu takođe ručno naslikani, a publika je imala priliku da se upozna sa kazahstanskim folklorom i uživa u potpuno novom modnom izrazu.

.Pred posetiocima ovog Internacionalnog festivala mode i dizajna su još dva dana uživanja u umetnosti, besplatnim seminarima i revija sjajnih dizajnerskih imena kao što su Mladen Milivojević Baron, Vasilije Kovačev, Marjorie Fernandes iz Holandije, Erik Rosete iz Amerike, Dair iz Holandije, Arrey Kono iz Nemačke i mnogi drugi.

(old_image)

Pogledajte još