Hrvatska spremna da dokaže srpsku agresiju

ZAGREB, 31. decembra 2009. (Beta) - Hrvatska je spremna da na Međunarodnom sudu pravde dokaže činjenice o velikosrpskoj agresiji koju je devedesetih godina predvodio Slobodan Milošević, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske.

Povodom odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu protiv Hrvatske, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje naglasilo je da je spremno da dokaže činjenice i "o odbrani hrvatske države i konačnoj pobedi nad agresorskim snagama". U saopštenju za javnost dodaje se da će se Hrvatska istovremeno i dalje zauzimati za izgradnju dobrosusedskih odnosa.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u četvrtak, povodom odluke o pokretanju kontratužbe za genocid protiv Hrvatske, da Srbija i dalje smatra da sve konflikte iz ratova na tlu bivše SFRJ treba rešavati vansudskim procesima, mirnim putem. "Srbija je smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije.

Pogledajte još