Lepotica koja pali i žari

Iako je korovska biljka, kopriva ima izuzetnu lekovitu i vitaminsku vrednost koja je svrstava u red najpopularnijih biljaka u narodnoj medicini

 Kopriva raste na zapuštenim mestima i uz puteve, a u lekovite svrhe koriste se list, koren  i seme.

U proleće se prikuplja korenje (ono može i u jesen), listovi i vrhovi.

Seme se skuplja u augustu ali tokom cele godine moguće je brati celu biljku. Za lek se u proleće i jesen skuplja korenje.

Kopriva sadrži hlorofil koji obnavlja oštećene ćelije i pomaže da kiseonik lakše dopre do mozga. Osim toga, poseduje vitamine, enzime, oligoelemente i minerale. Posebno je dragocena u proleće radi obnavljanja vitalnosti organizma posle zimskog perioda. U tu svrhu dovoljno je dodati koprivu kao prilog jelima kao što to radimo sa spanaćem, blitvom i drugim lisnatim povrćem.

Prilog jelima  priprema se veoma jednostavno - ceo nadzemni deo biljke se opere i kratko prokuva. Što je kraći period kuvanja, to će se sačuvati više korisnih sastojaka biljke. Skuvanu koprivu procediti, malo posoliti a ukus se umnogome poboljšava sa par kapi limunovog soka.

Iseckani listovi mogu da se dodaju u supe, salate i variva zajedno sa drugim povrćem. Pre toga obavezno ih na kratko obarite u vreloj vodi. Smatra se da kopriva čisti krv, odlična je protiv opadanja kose, reumatizma, bronhitisa, nesanice, čira na želucu, za lakše zarastanje rana...

Dekokt od korena pravi se kad se u 350 ml ključale vode doda 6 g suvog korena i kuva 10 minuta. Procedi se posle desetak minuta. Piti toplo, posle jela, tri puta dnevno, najduže tri meseca.

Čaj od lista – za pripremu koristiti sveže ubranu biljku koju treba dobro oprati. Sitno iseckati tri do pet grama suvog lista koprive i preliti  sa 250 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti deset minuta. Pije se tri puta na dan, posle jela. Svež sok se uzima tri puta na dan tako što se 15 ml razredi u pola čaše vode. Za jednu šolju dovoljno je supenu kašika koprive preliti ključalom vodom. Čaj treba da odstoji minut, dva, a pije se mlak u malim gutljajima.

Čaj za želudac i jetru priprema se od čitave biljke. U tri litra vode ostave se četiri supene kašike usitnjene cele biljke koprive da stoje 10–12 sati. Odstojanu smesu kuvati poklopljenu oko 40 minuta. Procediti hladno i piti tri puta dnevno posle jela po jednu šolju. Ovaj čaj čisti jetru, creva, i želudac, leči anemiju i hemoroide.

Čaj za čir na želucu i crevima – napraviti mešavinu od 10 supenih kašika koprive, kašike pelina, dve kašike bokvice i kašike usitnjenih smrekovih bobica. Staviti u litar crnog vina, ostaviti preko noći, dodati med po ukusu i kuvati pola sata. Ohladiti i piti po supenu kašiku pre jela.

Tinktura – najjednostavnije je kupiti gotovu tinkuru ali je važno da je odnos sadržaja biljke i ekstrakta 1:5 (45% alkohola). Piti 5 ml tinkture razblažene u pola čaše vode, tri puta dnevno, posle jela. Možete i sami da je pripremite tako da 20 g usitnjenog lišća koprive prelijete sa 1 dl jake rakije i ostavite sedam dana na sobnoj temperaturi. Procediti i piti po dve čajne kašičice tinkture dnevno razblažene u zaslađenoj vodi ili voćnom soku.

Pesto sos -  listove koprive treba dobro oprati, sitno iseckati, prokuvati, pomešati s maslinovim uljem i češnjevima belog luka i izmiksirati u kašu. Tako dobijena masa koristi se kao preliv za testeninu, pirinač ili pečeno meso. Može se napraviti i veća količina i ostaviti u staklenkama na hladnom mestu. Obavezno teglu napunjenu sosom prekriti uljem pre zatvaranja. 

http://lisa.burda.co.yu/

Pogledajte još