U Novu godinu sa kaznenim poenima

BEOGRAD, 1. januara 2010. (Beta) - Prvog dana 2010. godine počinju da se primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje, pored novčanih i zatvorskih kazni, predviđaju i uvođenje kaznenih poena za saobraćajne prekršaje.

Ukoliko prekrše odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja vozačima će, pored propisane kazne, biti dodeljivani i kazneni poeni, a vozač koji "sakupi" 18 poena ostaće bez vozačke dozvole.

Najviše kaznenih poena za saobraćajni prekršaj - 12, vozač će dobiti za nasilničku vožnju. Međutim, ukoliko se prilikom nasilničke vožnje načini saobraćajna nesreća, kazna se uvećava za jedan do tri poena, pa se tako može desiti da vozač za jedan prekršaj dobije čak 15 poena.

Četrnaest poena dobija se za teške prekršaje za koje se mora izreći kazna zatvora, poput vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, prekoračenje brzine za više od 70 kilometara na sat u naseljenom mestu ili 80 van naselja, vožnje noću bez svetala ili za prolazak na crveno svetlo preko pešačkog prelaza na kojem se nalaze pešaci.

Pogledajte još