Hrvatska za dobrosusedsku saradnju

ZAGREB, 1. januara 2010. (Beta) - Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je u petak da je Hrvatska i dalje okrenuta isključivo budućnosti i dobrosusedskim odnosima, bez obzira na odluku Vlade Srbije da podnese protivtužbu za genocid protiv te države.

Komentarišući odluku o protivtužbi protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, Jadranka Kosor je novinarima rekla da je Hrvatska potpuno pripremljena za taj proces.

"Pripremili smo apsolutno sve činjenice koje mogu dokazati da se radilo o krvavoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića, o ratu koji mi, ne samo da nismo želeli, nego smo bili dužni da se branimo", naglasila je hrvatska premijerka prilikom posete Petrovoj bolnici. Ona je dodala da Hrvatska "ima sve podatke i sve činjenice za odbranu istorijske istine o tome".

Hrvatska je, prema njenim rečima, apsolutno opredeljena da podrži svoje susede na njihovom evroatlanskom putu. Na pitanje znači li to da tužba neće da utiče na međusobne odnose Zagreba i Beograda, Jadranka Kosor je odgovorila da, što se Hrvatske tiče, neće. Ona je rekla da je to deo prošlosti, a da je budućnost zajednička, jer "želimo da živimo kao dobri susedi".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.