Moja ambicija je polufinale na EP

BEOGRAD, 2. januara 2009. (Beta) - Jedan od najboljih rukometaša Srbije Danijel Anđelković izjavio je da bi bio zadovoljan ako bi se reprezentacija plasirala u polufinele Evropskog prvenstva u Austriji.

Srbija će se na EP takmičiti u Grupi B sa aktuelnim evropskim šampionom Danskom, olimpijskim vicešampionom Islandom i domaćimom Austrijom.

"Moja ambicija je da stignemo do polufinala na Evropskom prvenstvu, pa posle šta bude. Posle je sve moguće. To bi bio dokaz da smo među najkvalitetnijim reprezentacijama EP, a to je najjače svetsko takmičenje - jače od svetskog prvenstva i olimpijskih igara. To bi bio znak da smo napravili nešto", rekao je Anđelković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Francuska, kao svetski i olimpijski šampion, "favorit je broj 1", Hrvatska je ozbiljan protivnik, ali na Evropskom prvenstvu ima dosta reprezentacija koje mogu da konkurišu za medalju.

Reprezentacija se danas okupila u Beogradu na završnim pripremama za Evropsko prvenstvo, odakle će otputovati u Kranjsku Goru, u Sloveniju.

"Bio sam radostan što se okupljamo, jer je to prilika da se vidim s prijateljima i da sa elanom krenemo na pripreme. Svake godine je isto, jer su u januaru velika takmičenja", rekao je Anđelković.

On je podsetio da će ekipa od 2. do 9. januara biti u Sloveniji, a da će sa selekcijom domaćina odigrati utakmicu 6. januara.

"Igraćemo sa Slovencima jednu utakmicu zatvorenog tipa. Nadam se da ćemo je iskoristiti, kao i naredne dve sa Francuskom, da unapredimo našu igru, bar za jedan korak", rekao je Anđelković.

Reprezentativac Srbije podsetio je da prvenstvo počinje 19. januara i da njegova ekipa igra prvi meč sa Islandom - olimpijskim vicešampionom.

"Utakmica sa Islandom za nas je jako važna, ako ne i najvažnija. Islanđane nismo pobedili na velikim takmičenjima od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine. Jako su neugodni, ali mislim da možemo da ih dobijemo", rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija pobedila Island i domaćina Austriju, ušla bi u drugi krug sa četiri boda i bila bi na dobrom putu za dalje.

"Međutim, treba ići korak po korak, utakmicu po utakmicu, pa ćemo da vidimo", rekao je Anđelković.

On je dodao da "igrom slučaja" još nije imao nijedan trening sa novim selektorom Seadom Hasanefendićem.

"Vidim da je bilo promena u igri i da je reprezentacija igrala dopadljiv i rezultatski kvalitetan rukomet. To sam imao prilike da pratim na Panon kupu u Mađarskoj. Mislim da je to veoma dobro. Nastavljamo tamo gde smo stali", zaključio je Anđelković.

Evropsko prvenstvo održaće se od 19. do 31. januara u Austriji, a reprezentacija Srbije počeće takmičenje u Lincu.

Pogledajte još