U Austriji će biti 16 izjednačenih ekipa

BEOGRAD, 2. januara 2009. (Beta) - Selektor rukometne reprezentacije Srbije Sead Hasanefendić izjavio je da će na Evropskom prvenstvu u Austriji biti 16 najjačih ekipa, od kojih je samo Francuska "za nijansu ili dve bolja od ostalih".

"Trudićemo se da iz svake utakmice izađemo kao pobednici. Igraćemo kao da je svaka utakmica finale, jer će na prvenstvu svi protivnici biti veoma jaki i veoma izjednačeni", rekao je agenciji Beta Hasanefendić na okupljanju reprezentacije u Beogradu, uoči puta na pripreme u Kranjsku Goru.

Ekipa će trenirati u Kranjskoj Gori, zatim će odigrati kontrolne utakmice 6. januara sa Slovenijom i dva meča sa Francuskom, 10. januara u Tulonu i 12. januara u Marseju.

Reprezentacija Srbije vratiće se ponovo u Beograd 13. januara i pre polaska u Austriju odigraće još jednu kontrolnu utakmicu 16. januara sa Egiptom.

"Treba da budemo spremni i hladne glave, a da u utakmice ulazimo sa najvećom željom i učinimo sve da pobedimo. Verujem da će prvenstvo biti veoma interesantno", rekao je Hasanefendić.

Prema njegovim rečima, reprezentacija Srbije bi trebalo da ima veliku podršku sa tribina, jer je Austrija blizu i graniči se sa bivšim jugoslovenskim republikama.

"Moramo da završimo pripreme kako smo planirali. Imaćemo malo treninga, možda to nije adekvatno, ali tako je sada u rukometu. Previše je obaveza, veliki ritam... ni druge reprezentacije neće imati više vremena", rekao je Hasanefendić.

On je objasnio da će sve morati da se uradi u "najkraćem roku" i da će se zato više vremena posvetiti razgovorima, analizama, internetu.

Na pitanje zašto nema bivšeg kapitena Ratka Nikolića i iskusnog Mladena Bojinovića, Hasanefendić je odgovorio da nisu u "izvanrednoj formi".

"Nikolić nije došao na pripreme u oktobru i nije u formi u kakvoj je bio. Došao je Rastko Stojković i odradio dosta toga. Svi igrači su tada dobili zadatak da pojačaju formu i da se nametnu u svojim klubovima", rekao je Hasanefendić.

Selektor Srbije objasnio je da je Stojković "prvi, drugi igrač" u
poljskom Kelceu i među vodećim strelcima u Ligi šampiona.
"Bolji i spremniji su u reprezentaciji", rekao je Hasanefendić.

Prema njegovim rečima, Bojinović je bio na pripremama u oktobru, ali ih nije odradio kako je znao ranije.

"Nije se nametnuo ni u svom klubu, francuskom Monpeljeu. Nije igrao. Zato su prednost na njegovoj poziciji dobili Nenad Vučković i Petar Nenadić. Oni su se nametnuli u poslednja dva meseca, oni su spremniji", rekao je Hasanefendić.

On je objasnio da Nikolić i Bojinović nisu sklonjeni, već samo startuju sa drugih pozicija na Evropsko prvenstvo.

Jedan od najboljih igrača reprezentacije Srbije Momir Ilić naglasio je da je imao mnogo obaveza sa klubom, ali da je srećan što počinju pripreme.

"Tek juče sam stigao iz Nemačke. Srećan sam što sam došao u svoju zemlju. Svi igrači su raspoloženi, veseli i mislim da je to važno za dalji rad", rekao je agenciji Beta Ilić.

Igrač Kila priznao je da nije naročitu pažnju posvetio Novoj godini i da bi mnogo više voleo da bude razloga da se proslavi dobar rezultat na Evropskom prvenstvu.

"O ambicijama je teško govoriti. Uvek treba da se ide korak napred, znači više od prethodnog Svetskog prvenstva kada smo bili osmi. Teško je sada reći i u kakvoj smo formi", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da reprezentacija dobro odigra u Grupi B gde će se sastati sa Islandom, Danskom i Austrijom.

"Važna je naša grupa, prva utakmica sa Islandom. Posle imamo dobar raspored, povoljniju grupu, jer se ukrštamo sa Hrvatskom, Rusijom, Norveškom ili Ukrajinom. Ne odgovaraju nam te skandinavske reprezentacije", zaključio je Ilić.

Evropsko prvenstvo održaće se od 19. do 31. januara u Austriji, a selekcija Srbije takmičenje počinje u Lincu.

Pogledajte još