Prljavi inspektor Blaža

Nekrunisani “kralj praznika” odlučio je da, posle više godina, dočekom i reprizom ponovo obeleži jedan znamenit datum. Međutim, ovoga puta nije bila u pitanju neka AVNOJ-evska ili slična tvorevina, već – 1. april 

Dugo Blaža sa svojim Kljunovima nije nastupao u Beogradu i – fanovi su ga se uželeli. Doduše, nije klub “Living Room” u SKC-u na “prvoaprilskom dočeku” bio krcat, ali je atmosfera od početka bila onakva kakvu smo navikli da osetimo na njihovim nastupima. Potvrdilo se još jednom nešto što i sam Blaža ističe – najbolje se snalazi u manjim prostorima, gde je kontakt s publikom, koja je odmah do bine, potpuno spontan i često nepredvidiv. 

Uredno obučen, Blaža se na početku predstavio kao “Prljavi Hari”. Naravno, redovni posetioci njegovih svirki znali su da takvo stanje neće dugo potrajati. Pocepana majica, nošenje na rukama, nazdravljanje pivom sa znanima i neznanima u publici… sve je to uobičajeno kod Blaže. 

Međutim, nije se sve svelo pod “već viđeno”, naprotiv. Bend se potrudio da, posle duže vremena, prilično osveži koncertni repertoar. To se prvenstveno odnosi na izbor ex-yu hitova, po kojima su koncerti Blaže i Kjunova oduvek bili prepoznatljivi. Navikli smo da se na njihovim svirkama pošteno preznojimo uz neprolaznu Azru ( “Balkan”, “Jablan” ), ali smo sada uživali i uz Riblju čorbu ( “Pekar, lekar, apotekar”, “Rokenrol za kućni savet”, “Lutka sa naslovne strane” ), zatim uz najveći hit u karijeri grupe Balkan – “Trideset peta, šesta”, pa uz još malo Džonija ( “Voljela me nije nijedna”, “A šta da radim”, “Mito bekrijo” )… Atmosfera je bila takva da su i naizgled nelogične situacije bile – sasvim normalne. Na primer, uz čuvenu “odu” Pameli, Blaži je na bini društvo pravila jedna - crnka ( !? ) koja, uz to, baš i nema “krupne oči”, ali, nema veze - ona je tih nekoliko minuta bila Pamela. 

Na dočeku prvog aprila Blaža je imao poseban “pik” da se našali s rodbinom i kolegama. Našlo se tu mesta i za njegovu majku, i za ženu, taštu, iskoristio je Blaža zaista veliku fizičku sličnost njegovog basiste Baleta s predsednikom Borisom Tadićem da se verbalno poigra i na tu temu… Ali – to je Blaža, ljudi na čiji račun se bez pardona šali – dobro ga poznaju, tako da je nekadašnjem članu “Fiskulturnog laneta” i "magu radio-talasa" – sve dozvoljeno i oprošteno. 

Već duže vreme Blaža i Kljunovi sviraju i dve nove, neobjavljene pesme, pa je tako bilo i sada. Verovatno će čuvena “Vranjanka” vremenom, uz ovu, najnoviju verziju, sticati sve veći broj poklonika i među ljubiteljima heavy zvuka, a posebnu pažnju zaslužuje autorska “Nisam dijamant”. U pitanju je jedna od naših najboljih rok pesama u poslednjih desetak godina ! Verujemo da će dobiti zaslužen status velikog hita na jesen, kada, uz “Vranjanku”, bude objavljena kao bonus pesma na novom “live” albumu sa koncerta koji je bend nedavno odsvirao u Pančevu. 

Milan Ćunković

Pogledajte još