Prvi registar turizma u Srbiji

U Srbiji će u januaru početi da radi prvi registar turizma,kao elektronska baza podataka koja će obuhvatiti sve turističke resurse Srbije, izjavio direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović 

On je rekao da će registar turizma sadržati 17 različitih evidencija iz oblasti turizma, što uključuje registar turističkih agencija, registar svih ugostiteljskih kapaciteta u zemlji, turističkih vodiča, smeštajnih kapaciteta, kao i evidenciju turističkih mesta.

Kako je istakao, registar će omogućiti da državni organi, ali i turistički radnici, sagledaju ukupan potencijal te grane, a sama javnost registra povećaće i pravnu sigurnost u radu turističkih preduzeća, ali i korisnika usluga.

Obradović je kazao da će u APR u 2010. početi da radi registar finansijskih izveštaja i boniteta, koji će preći iz nadležnosti Narodne banke Srbije.

"Očekuje se i početak rada registra stečajnih masa u kome će se prvi put na jednom mestu evidentirati stečajne mase kao posebni subjekt prava, što treba da doprinese adekvatnom uvidu u statuse privrednih subjekata u situacijama kada se desi stečaj", dodao je direktor APR.

Početak rada registra regionalnog razvoja, odnosno mera i podsticaja za regionalni razvoj, takođe se očekuje u 2010. godini, kazao je Obradović, navodeći da se u martu očekuje i početak rada registra sportskih udruženja i registra sudskih zabrana.

Registar fondacija, registar zadužbina i registar robnih zapisa trebalo bi da počnu da rade polovinom godine, dok bi registar javnih ustanova mogao da počne da radi u drugom delu 2010. godine, rekao je direktor APR Zvonko Obradović.

Agencija za privredne registre je 2009. završila registre firmi preduzetnika, finansijskog lizinga i zaloge, registar javnih glasila, kao i registre udruženja i stranih udruženja. 

Izvor: Studio B
04. januar

Pogledajte još