Devojke zavisnici i samoubistva

Najnovija istraživanja američkih psihijatara i psihologa pokazuju da se devojke i mlade žene koje konzumiraju alkohol i koriste drogu češće odlučuju na samoubistvo od dečaka i mladih muškaraca.

Studija stručnjaka Univerziteta Kolumbija, pripremljena za američki Nacionalni centar za bolesti zavisnosti, pokazala je da se devojke i mlade žene, uz to što su izloženije riziku samoubistva, lakše od mladića postaju ovisnici od droga - čak i kad za početak koriste izuzetno malu količinu opijata.

Stručnjaci podsećaju na to da takozvani uniseks programi prevencije, uglavnom sačinjavani bez uzimanja u obzir pola, najčešće imajući na umu muškarce, nisu mogli da se primene kad je reč o devojkama i mladim ženama.

Studija, koja je "pokrila" uzrast od rane adolescencije do 22. godine, ustanovila je, na primer, da su devojke posebno izložene riziku ako su depresivne, izložene stresu ili bile žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja.

Devojke koje pate od poremećaja u ishrani, one kod kojih je pubertet počeo rano ili čije su se porodice često selile takođe spadaju u grupu visokog rizika.

Istraživači su takođe ustanovili moguću vezu između konzumiranja kafe i opojnih supstanci. Devojke i mlade žene koje piju veće količine kafe  će sasvim izvesno će početi da puše i uživaju u alkoholu i ranije od drugih početi seksualni život.

Mnogi pravnici, kongresmeni i senatori predlažu usvajanje novog zakona kojim bi se ograničila slobodna prodaja medikamenata kao što su sredstva za smirivanje, antidepresivi, za umirivanje bolova, stimulanti. 

(FoNet)
VAŠINGTON , 04. januar 2010.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.