Ukinuta presuda Trifunoviću

BEOGRAD, 04. januar 2010. (FoNet) - Vrhovni sud Srbije (VSS) ukinuo je presudu kojom su nekadašnji general JNA Vlado Trifunović i grupa vojnih oficira pre 14 godina osuđeni na zatvorske kazne, zbog podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje i vratio suđenje na početak.

Trifunović je 1991. godine kasarnu u Varaždinu predao hrvatskim snagama, a nekoliko stotina mladih vojnika poslao kući i na taj način im spasao živote, podseća B92.

Trifunović je bio osuđen na 11, a zatim na sedam godina zatvora.

Odluka VSS je doneta na osnovu zahteva za zaštitu zakonitosti, koji je ranije podnelo Tužilaštvo.

"Za sada više ne postoji osuđujuća presuda, postoji optužnica i sada je na nadležnom tužilaštvu da pogleda optužnicu", izjavio je jedan od Trifunovićevih branilaca Vladimir Đerić.

Verujem da će je pogledati i u svetlu svog zahteva za zaštitu zakonitosti, kojom je tužilaštvo prihvatilo da nema krivičnog dela i da je Trifunović bio u stanju krajnje nužde, dodao je on.

Potom će, prema njegovim rečima, Tužilaštvo doneti odluku da li da nastavi sa krivičnim gonjenjem ili ne.

Trifunović je i u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i osuđen na 15 godina zatvora, dok se u Sloveniji protiv njega vodi istraga, zbog nadležnosti koje je imao i na delu teritorije te zemlje.

Trifunović od 1992. godine, sam i bolestan, živi u sobi hotela Bristol u Beogradu, koju je napustio samo za vreme boravka u istražnom zatvoru i tokom izdržavanja kazne u Zabeli i tu se vratio pošto ga je 1996. godine pomilovao tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, navodi B92.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.