U sredu Badnje veče, u četvrtak Božić

BEOGRAD, 5. januara 2010. (Beta) - Pravoslavni vernici u Srbiji slave u sredu uveče Badnje veče, a u četvrtak, 7. januara, Božić. Crkve koje koriste novi, Gregorijanski kalendar, proslavile su Božić 25. decembra.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede. Proslava Božića počinje dan ranije, na Badnji dan. Tada su pravoslavci odlazili u šumu po hrastovo drvo - badnjak koje su uveče palili na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Uoči praznika pod kuće se posipao slamom da bi dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hristos. Božiću prethodi 40-dnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata. Pravoslavci mese česnicu i lome na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Božić se slavi tri dana. U noći između 13. i 14. januara, osmog dana po rođenju Hrista, po starom kalendaru se obeležava početak Nove godine, jer se smatra da je tog dana Hrist bio obrezan. Crkva je ustanovila praznik upisan crvenim slovima, poznat u narodu kao "Mali Božić", a Srbi ga još zovu "Pravoslavna (ili "srpska") nova godina".

Pogledajte još