Tadić veruje u ulazak Balkana u EU 2014. godine

BEOGRAD, 5. januara 2010. (Beta/FoNet (old_image)) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak da je članstvo u Evropskoj uniji prvi prioritetni zadatak spoljne politike i Vlade Srbije i izrazio uverenje da je moguće da sve zemlje Zapadnog Balkana 2014. godine postanu članice EU.

Politika evropskih integracija je zasnovana na volji građana i ta politika nema alternativu, rekao je Tadić na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu. Srbija ne očekuje uspostavljanje novih kriterijuma za članstvo u EU koji bi se razlikovali od kopenhaških, naveo je Tadić i naglasio da Srbija ne očekuje ni popust jer je ispunjavanje uslova i evropskih standarda korisno za čitavo društvo.

U obraćanju ambasadorima Srbije, predsednik je naveo da će prioriteti spoljne politike u 2010. godini, pored približavanja članstvu u EU, biti odbrana Kosova, regionalna saradnja i jačanje ekonomske diplomatije. Tadić je kazao da očekuje da će tokom španskog predsedavanja EU, odnosno do 1. jula, biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi krajem 2010. i početkom 2011. godine Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo.

Pogledajte još