Pogoršanje odnosa Beograda i Zagreba

LONDON, 5. januara 2010. (Beta) - Pravna borba Srbije i Hrvatske u Hagu ukazuje na pogoršanje odnosa dva najveća suseda sa prostora bivše Jugoslavije uprkos njihovoj zajedničkoj želji da postanu deo Evropske unije, ocenio je u utorak britanski Fajnenšel tajms.

Srbija je počela pravni duel sa Hrvatskom, piše list u osvrtu na podnosenje kontratužbe kojom zvanični Beograd pred Međunarodnim sudom pravde optužuje Hrvatsku za genocid nad Srbima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. "Beograd se latio kontratužbe kada je Zagreb odbio da povuče svoju tužbu kojom je 1999. godine jugoslovenske i srpske snage optužio za genocid nad Hrvatima", navodi se u tekstu, prenosi Bi-Bi-Si.

Londonski list podseća na rat 1990-tih godina i navodi da je tadašnja JNA kojom su, kako piše, dominirali Srbi, držala u blokadi Vukovar i bombardovala Dubrovnik dok su paravojne srpske jedinice mučile i ubijale Hrvate. Rat je okončan operacijom Oluja kojom su hrvatske snage povratile najveći deo svoje teritorije. Iako su, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, ubistva i mučenja tokom trodnevnog trajanja hrvatske operacije bila ograničenog obima, više od 200.000 Srba iz Hrvatske je prebeglo za Srbiju.

List dodaje da Beograd svojom kontratužbom traži i neprecizirane finansijske reparacije.

Pogledajte još