Privući 10 investitora poput Fijata

BEOGRAD, 5. januara 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u utorak da je strategija Vlade da stvaranjem povoljnih uslova za poslovanje u Srbiju privuče još deset velikih investitora, poput italijanskog Fijata, a da ovogodišnji iznos stranih investicija bude oko tri milijarde dolara.

Dinkić u razgovoru sa novinarima nije želeo da precizira da li je već ugovoren ili najavljen dolazak nekih velikih kompanija, ali je naglasio da su automobilska i elektronska industrija privredne grane koje imaju velike šanse da privuku strane investitore. Srbija, prema njegovim rečima, može imati korist i od očekivanog seljenja proizvodnje iz okolnih zemalja, pre svega iz radno intenzivnih grana.

"Vlada će nastaviti da daje podsticaje za velike investitore koji otvaraju nova radna mesta, kao i za zapošljavanje pripravnika, javne radove, kreditiranje privrede i kupovine domaće robe", potvrdio je Dinkić.

On je dodao da je privredni rast u Srbiji moguć već u prvom kvartalu iduće godine, pa bi plate budžetskih korisnika i penzije mogle da budu odmrznute u septembru, što bi podstaklo tražnju, a time i domaću proizvodnju. Paket mera za podsticanje zapošljavanja i proizvodnje, kako je Dinkić najavio, Vlada treba da usvoji iduće nedelje.

Pogledajte još