EU treba da otvori vrata za prijem zemalja

MADRID, 5. januara 2010. (Beta-AFP) - Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos ocenio je u utorak u Madridu da je od fundamentalnog značaja da Evropska unija, nakon usvajanja Lisabonskog ugovora, otvori vrata za prijem drugih zemalja posebno balkanskih država.

Španija koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU, "smatra da nema razloga za postavljanje prepreka politici otvorenih vrata", rekao je Moratinos u susretu sa evropskim novinarima koji rade u Madridu.

Nakon usvajanja Lisabonskog ugovora kojim je rešen veliki institucionalni problem sa kojim je bila suočena Evropska unija, "od fundamentalnog značaja je da se pošalje takva politička poruka", ocenio je Moratinos.

On je posebno pomenuo zemlje bivše Jugoslavije, ocenjujući da je među njima Bosna "najkrhkija" i da će Španija obratiti najveću moguću pažnju na nju tokom predsedavanja EU. Moratinos je rekao i da Španija tokom predsedavanja EU neće priznati nezavisnost Kosova ali da će imati konstruktivan stav prema prištinskim vlastima.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.