Gubitak Mančester sitija oko 100 miliona evra

MANČESTER, 6. januara 2010. (Beta-AP) - Engleski fudbalski klub Mančester siti u prvoj sezoni funkcionisanja pod novim vlasnikom Šeikom Mansurom poslovao je sa gubitkom od skoro 100 miliona evra (92,6 miliona funti).

Klupski finansijski izveštaj za finansijsku godinu zaključno sa 31. majom 2009. godine pokazao je da je su troškovi Sitija u prošloj sezoni porasli za skoro 150 odsto na 121,2 miliona funti (oko 135 miliona evra).

Prihodi su, sa druge strane, veći za svega šest odsto i iznosili su 87 miliona funti (oko 97 miliona evra).

Gubitak od 34,2 miliona funti uvećan je na čak 92,6 miliona funti zbog ogromnih izdvajanja na nove fudbalere tima, među kojima i Robinja, Žoa, Krega Belamija i Šeja Givena.

Izveštaj nije u obzir uzeo 120 miliona funti utrošenih u letnjem prelaznom roku 2009. godine kada su u Siti, između ostalih, stigli Karlos Teves, Emanuel Adebajor, Kolo Ture.

"Finansijski rezultati su posledica brzih promena u klubu, kao i dugoročnog planiranja... Ova transformacija će trajati nekoliko godina", rekao je prvi čovek Sitija za finansije Grejem Valas.

Šeik Mensur, član kraljevske porodice Abu Dabija, u Siti je od avgusta 2008. godine uložio 394,6 miliona funti (oko 440 miliona evra).

Želja mu je da klubu donese prvi značajniji trofej još od 1976. godine. Cilj za ovu sezonu je i da se osvoji jedno od prva četiri mesta u engleskoj Premijer ligi i izbori učešće u Ligi šampiona.

Siti je trenutno na petom mestu Premijer lige sa dva boda manje od četvrtoplasiranog Totenhema, koji je odigrao meč više.

Pogledajte još