LIČNA I PORODIČNA DRAMA ROBERTA DE NIRA: Kako se glumac našao u centru skandala

Glumac i jedan od koosnivača Tribeka filmskog festivala Robert de Niro sklonio je iz programa, uz konsultaciju sa selektorima, dokumentarni film koji dovodi u vezu pojavu autizma kod dece s obaveznim vakcinisanjem. Ostvarenje kontroverznog Endrjua Vejkfilda "Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe" govori o štetnosti vakcinacije.

Sa biografijom ispunjenom skandalima, Vejkfild nije osoba kojoj se veruje. Iako je to znao, De Niro se iz ličnih razloga - ima dete sa autizmom - prvobitno zalagao da se film prikaže na predstojećem festivalu uveren kako je važno govoriti o toj temi u američkoj javnosti.

- Moja nameraje bila da pružimo priliku za razgovor oko jednog pitanja koje je duboko lično za mene i moju porodicu. Imam dete s autizmom i znam šta je to. Ali nakon što sam ga odgledao s timom Tribeka filmskog festivala, ne verujem da film otvara diskusiju o temi kako sam se nadao . Festival nikada nije cenzurisao program i bežao od kontroverznih tema. Međutim, mi imamo problema s nekim stvarima u ovom filmu. One nas sprečavaju da ga uvrstimo u programa - rekao je De Niro a prenosi CNN.

Važno je znati da je Vejkfild je bio glavni autor studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet u 1998 , koja sugeriše da postoji veza između vakcine i autizma. Tekst je povučen posle burnih reakcija iz naučnih krugova. Vejkfildu je oduzeta lekarska dozvola, a u januaru 2011. godine British Medical Journal objavio seriju članaka koji dokumentovano tvrde da su podaci u istraživanju 1998. godine pogrešni i tendenciozno izmenjeni.

Pogledajte još