Kako smo se provodili u 2009?

Bez obzira na velike žurke u Beogradu tokom cele godine, mora se reći da najveća diskoteka na otvorenom – Dance Arena na EXIT-u, jednostavno „razbija“! Dok naši klubovi tokom cele godine ugoste najviše jednu di-džej zvezdu mesečno, Dance Arena za četiri dana okupi najveće zvezde! Njihovi setovi „daleko“ se čuju, i to čak preko BBC radija.

Zabiela, Prodigy, Kraftwerk
Back to back (odnosno zajedničke) setove koje ćemo pamtiti su Dubfire i Richie Hawtin, Adam Beyer i Eric Prydz, Steve Lawler i Lee Buridge, James Zabiela i Nic Fanciulli, i uživo nastup Etjena de Kresija. Na glavnoj bini pamtićemo, između ostalih, nastup grupa Prodigy, Kraftwerk, kao i Mobija.

Početkom godine popularne su bile žurke na kojima se slušala muzika devedesetih tj. turbo folk. Vrhunac je bio 14. februara kada je Dr.Alban gostovao u punom EXPO centru. Domaća „podrška“ bili su Ivan, Duck, Alpha Team... Da muzika devedesetih živi i u 2010. godini pokazuje i koncert Dr. Igija, koji se planira za 2. februar u Centru "Sava".

Adam Beyer i Sven Vath
Dve odlične zabave u EXPO centru napravili su Adam Beyer, 21. februara i neprevaziđeni Sven Vath 14. marta. Ove žurke obeležilo je dosta euforije, kvalitetne i nove elektronske muzike i veselih ljudi.

Klubovi „Plastic“ i „Tube“ jedni su od retkih koji su se trudili da s vremena na vreme ugoste neko strano ime. Jenna G & Kabuki 26. marta, kao i Utah Saints 9. aprila uzdrmali su zimu-proleće u "Plastiku".

(old_image)A zatim kreće niz sjajnih prolećnih žurki sve do polovine juna.

Zabiela, Guetta, Clark i Sinclar
James Zabiela ni 25. aprila nije izneverio našu publiku, i pokazao je još jednom zašto ga klaberi toliko vole. Ova žurka održana je u zanimljivom Genex Impuls Hallu, prostoru koji do tada nije korišćen za žurke.

Iste večeri – 9. maja preklopile su se dve velike žurke – David Guetta u Beogradskoj areni i Dave Clarke na brodu "Kolos". Bez obzira na to, obe su bile veoma posećene, a ove dve velike di-džej zvezde pokazale su se u najboljem svetlu.

Još dve velike zvezde vredne pomena gostovale su kod nas u junu - Marco Carola i Bob Sinclar.

Guča i EXIT
Letnje zatišje jedino su uzburkala dva velika festivala – EXIT i Guča. Često se između njih stavlja „ili“, ali s obzirom na lud provod i interesovanje koje izazivaju, pogotovo među strancima, Srbija i njeni građani bi podjednako trebalo da ih neguju, cene i održavaju.

Krajem leta održala se, dugo najavljivana – velika pena žurka - „Foam Fest“. U Beogradskoj areni prepunoj pene provodilo se više hiljada mladih uz zvuke komercijalne haus muzike.

Posle mirnog leta, došla je i prilično mirna jesen. Jedini veći i pravi događaj bilo je gostovanje grupe „Underworld“ u Beogradskoj areni, 10. novembra. Koncert je sve vreme „vodio“ Karl Hajd, koji je svojim hipnotišućim tekstovima i glasom diktirao tempo i atmosferu. Na bini je skakao, animirao publiku i govorio „Beautiful“. Karl Hajd je ranije izjavio da im je jedan od najboljih nastupa upravo bio u Srbiji, među zidinama Petrovaradinske tvrđave.

Laurent Garnier
Prilično uspela žurka pod maskama desila se na Noć veštica – 31. oktobra. Pregršt zanimljivih i do sad neviđenih maski moglo se videti u staroj zgradi Geozavoda.

I na kraju uvek drag gost – Laurent Garnier sa bendom u Domu omladine, 7. novembra.

Uprkos tome što 2009. godina nije bila monotona, stiče se utisak da se strana di-džej imena koja gostuju kod nas ponavljaju. Iz godine u godinu uglavnom ista imena zabavljaju beogradsku publiku, uz mala iznenađenja. Zato se nadamo da će 2010. godina biti uzbudljivija i barem malo nepredvidljiva.

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još