PUŠAČI, LOŠE VESTI: Za paklu cigareta davaćete 500 dinara

Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. godine trebalo da poskupe skoro duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte, saznaje Kurir!

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta. U praksi to izgleda ovako - za paklu cigareta „malboro red“ ili „laki“, koje danas koštaju 290 i 230 dinara, od januara građani će morati da izdvoje 495, odnosno 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o isteku starog dogovora koje je Vlada Zorana Živkovića 2003. godine postigla s predstavnicima duvanske industrije.

Drastične mere

- Kad su 2003. godine tražili kupce za fabrike u Vranju i Nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećavati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije - kaže izvor Kurira veoma dobro upoznat s ovom problematikom:

- Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama ili po kafićima. Sad svega toga neće biti, jer taj dogovor uskoro ističe i očekuje se da se u 2016. godini donese novi zakon koji će početi da se primenjuje od 2017. godine.

Vlada na potezu

Kako saznajemo, Vlada Srbije je u svakoj prilici nastojala da izađe u susret duvanskim kompanijama kako bi im olakšala poslovanje usled podizanja akciza, ali obaveza usklađivanja sa standardima EU teško da će biti izbegnuta.

- Zasad se još uvek ne zna da li će Vlada praviti novi četvorogodišnji akcizni plan. Postoji dobra volja da se izađe u susret duvanskoj industriji i da se dodatno ne opterećuje budžet građana - kaže naš sagovornik.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je, iako su cigarete loše po ljudsko zdravlje, ovde reč o nepotrebnom nametu na građane i privredu:

Previše se uzima

- Povećanje cene cigareta sa akcizama znači povećane cene za potrošače i samim tim gubitke za proizvođače. Očekivano je da se cene cigareta usklađuju s Evropom i zemljama u okruženju, ali smatram da to ne treba raditi tako naglo. U tom slučaju treba smanjiti neke druge dažbine, jer država već previše uzima i od građana i od privrede. Pozitivan efekat toga je smanjivanje broja pušača.

Ekonomista i profesorka Milica Bisić smatra da neće doći to naglog skoka cena, jer bi to napravilo poremećaj na tržištu:

- Poslednji put akcizni plan definisan je 2012. do 2016. godine i poslednje povećanje akciza predviđeno je za 1. jul ove godine. Očekuje se da se u skladu s fiskalnom strategijom donese i sledeći četvorogodišnji plan, gde će se definisati koliko će to povećanje iznositi. Izvesno je da će cena cigareta rasti, ali mislim da to neće ići tako naglo.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.