#PROFEMINA2016 Vesna Dedić: Slika žene u medijima je lažna jer nema nas običnih žena sa običnim životima

Organizator Pro-femine, magazin ”Lepota i zdravlje”, već deceniju i po najčitaniji i najprodavaniji ženski mesečnik u Srbiji ali i regionu, ove godine slavi svoj15. rođendan, što je jubilej koji će svakako dati poseban ton i samoj Konferenciji – prvi put biće dodeljenaPro-femina Award, nagrada za ženu koja je pružila najveći doprinos u društveno angažovanom radu.

Program ovogodišnje Pro-femine biće, kao i pethodne tri godine, izuzetno zanimljiv. Kroz panel-diskusije govorićemo o najvažnijim pitanjima koja se tiču života današnje žene. Biće reči o rodnoj ravnopravnosti, o učešću žena u političkom životu, o brizi i zaštiti žena žrtava nasilja, o pronalaženju balansa između profesionalnog i privatnog života, o ženskom zdravlju, nezi i lepoti, o porodičnim i partnerskim odnosima, o ženskoj hrabrosti i mnogi drugim temama.

Moderatorka panela "Muškarci govore: A šta mi želimo?" biće novinarka Vesna Dedić.

Na konferenciji "Pro Femina" bićete moderator panela "Muškarci govore: I mi smo ljudi!". Šta ćete sve pitati svoje paneliste, muškarce?

- Pošto sam ubeđena da muškarci sa strašću vole samo novu ženu i nova kola, šta je potrebno da učinimo da nas vole i kada nam kasko istekne i kada isplate lizing. Šalim se naravno, ali pokušaću da ih inspirišem pitanjima da progovore o ovom jazu koji je proteklih desetak godina učinio da se manje razumemo nego u feudalnom dobu.

Iako je mnogo akcija za podršku ženama pokrenuta od strane medija, da li je odnos medija stvarno takav? Kako biste ocenili slikužene u medijima u Srbiji?

- Slika žena u medijima je lažna. U medijima su prisutne većinski starlete i žene žrtve, a nema nas običnih žena sa običnim životima koje smo u većini. Mislim da smo čak i diskriminisane. U većini srpskih brakova trenutna situacija je da žene mogu da istrpe sve, a muškarci ne mogu ni sami sebe.

Da li u Srbiji i dalje vlada mišljenje da žena ne može biti uspešna na dva polja, i na poslu i kod kuće?

- Pitanje je šta se trenutno u Srbiji tretira kao uspeh. Žene neuspešne na nekom od jednog od ova dva polja su nametnule tu dilemu. Način na koji se žene tretiraju poslednjih deset godina doveo je do situacije da je kao na početku 19. veka ponovo samo važno dobro se udati. Lično sam doživela u svojoj 48. godini da jedan forumaš u sklopu pljuvanja po mom poslovnom uspehu napiše: "Ona se nikada neće udati". Žene su većinski uspešne na oba polja, ali im to ne praštaju muškarci koji ne mogu da istrpne sopstveni neuspeh i žene koje nisu dobre ni u kući ni na poslu.

Lajtmotiv konferencije Pro Femina je "Šta žene žele?". Kakav je vaš odgovor na ovo pitanje?

- Želim da budem slobodna, voljena i poštovana.

Kompletan program konferencije i način prijavite pronađite OVDE

Pogledajte još