PRODUŽI ŽIVOT: Moda u službi humanosti

Crvene haljine i modele naših poznatih kretora, uz podršku BFW Design Collectiva, nosiće poznate ličnosti i na taj način poslati snažnu poruku o značaju transplantacije i doniranja organa, ali i prevenciji srčanih oboljenja.

- Hemofarm Fondacija i Ministarstvo zdravlja već nekoliko godina zajedničkim naporima se trude da donorstvo organa postave kao temu od najvišeg društvenog i javnog značaja. Teže je razbiti predrasude, nego atome, govorio je Ajnštajn. Zato smo mi u nekoj vrsti pobune protiv predrasuda i stereotipa koji prate ovu temu - kaže Sanda Savić, članica UO Fondacije Hemofarm.

- Za ovo smo izabrali pravu boju pobune, ali i boju koja znači i život - napominje Savić.

Statistički podaci kažu da svakog sata, od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji umre 6 osoba, da samo 10 odsto njih doživi novi organ, ali najporaznija je statistika koja govori da Srbija ima samo 3 donora na milion stanovnika. Na Black `n` Easy Fashion Week-u Uprava za biomedicinu i Hemofarm Fondacija imaće štand gde će posetioci moći da potpišu donorsku karticu.

U misiji humanosti, solidarnosti, ali i pobune udružili su se poznati dvojci dizajnera i javnih ličnosti: haljinu Ivana Todorovića nosiće glumica Tanja Bošković, kreaciju Ines Janković poneće Duška Jovanović, Biljana Tipsarević je odabrala Lenu Kovačević, a plamene haljine Predraga Đukniće pistom će predstaviti Marija Srećković Savić i Aleksandra Radović.

Pogledajte još