Ubistvo bugarskog novinara skrenulo pažnju na Balkan

BRISEL, 6. januara 2010. (Beta) - Najnoviji udar organizovanog kriminala u Bugarskoj i korupcionaška pozadina afere oko bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, u žižu javnosti Evropske unije stavljaju ceo Zapadni Balkan, rekli su u sredu agenciji Beta diplomatski izvori EU u Briselu.

U evropskim medijima i političkim krugovima se ocenjuje da ubistvo novinara Bobija Cankova koji je pisao o bugarskoj mafiji govori o velikim manjkavostima u delovanju pravne države i vlasti u članici EU, Bugarskoj.

Na velike probleme u vladavini zakona, pravosuđa i rasprostranjenoj korupciji u članicama EU gleda se i kroz prizmu stanja u državama Zapadnog Balkana, kada su u pitanju reforme koje treba da ih približe Uniji.Jedan visoki zvaničnik Evropske komisije je agenciji Beta rekao da će za Srbiju, isto kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, na putu u članstvo u EU biti presudno kako će vladama, političkim krugovima i javnosti u zemljama evropske dvadesetsedmorice dokazati da je ostvarila opipljive rezultate u borbi proti organizovanog kriminala i korupcije.

Problemi s vladavinom zakona i sporovi sa susedima, dodao je, u nekim krugovima EU izazivaju najviše podozrenja prema daljem proširivanju Evropske unije, jer se smatra da je to potencijalni izvor nestabilnosti za samu Uniju.

Pogledajte još