Pod snegom i Jug Engleske i Vels

LONDON, 6. januara 2010. (Beta-AP) - Neuobičajeno jake snežne padavine koje su nekim delovima Velike Britanije donele i do 40 centimetara snega i u sredu ugrožavaju drumski, železnički i avio saobraćaj.

Najteže su pogođeni južna Engleska i južni i jugozapadni delovi Velsa, preneo je Bi-Bi-Si. Škotska, u kojoj je temperatura pala i na minus 20 stepeni, i sever Engleske već nekoliko dana su pod snegom. Na hiljade škola je i u sredu zatvoreno, a skoro polovina zaposlenih nije otišla na posao.

Na londonskom aerodromu Hitrou, koji važi za najprometniji u Evropi, otkazan je veliki broj letova, a slična situacija je i na aerodromima u Glazgovu i Birmingemu. Londonski aerodrom Getvik u sredu je zatvoren, a zatvoreni su i delovi najvažnijih autoputeva koji povezuju London sa severom zemlje. Železnički saobraćaj je takođe otežan, a na linijama na jugu zemlje saobraća manji broj vozova.

Britanski hidrometeorološki zavod saopštio je da zemlja prolazi kroz najduži hladni talas od 1981. godine, a očekuje se da će niske temperature potrajati još dve sedmice.

Pogledajte još