Tadić: Poruka mira

DEČANI, 06. januar 2010. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas u manastiru Visoki Dečani poruku mira svim građanima na Kosovu i Metohiji i naglasio da je "ovo prilika da svi koji su bili u zavadi pruže ruku mira jedni drugima".

"Na ovaj dan, u ime države Srbije, građana, kao i u svoje lično ime, upućujem poruku mira, verujući da je mir više nego išta potreban svim narodima i ljudima koji dele zajedničku sudbinu na ovom balkanskom, veoma teškom i kompleksnom prostoru", naglasio je Tadić.

"Poruku mira upućujem svim ljudima, nezavisno od njihovog identiteta, svima koji slave Božić, ali i onima koji ga ne slave", rekao je Tadić, "jer ovo je prilika da svi koji su bili u zavadi pruže ruku mira jedni drugima".

On je dodao da Visoki Dečani predstavljaju garanciju očuvanja srpskog identiteta.

"Identitet je centralno pitanje i iskušenje sa kojim se danas svi narodi suočavaju. Zbog toga, položaj naših manastira i crkava predstavlja fundament naših identiteta", naglasio je Tadić.

I vladika lipljanski Teodosije je uputio poruku mira i dodao da je manastir Visoki Dečani u srcu mnogih ljudi koji često dolaze i posećuju ga.

"Svi naši prijatelji dolaze ovde, jer su im Dečani u srcu, a dolazak predsednika pokazuje da su i njemu Visoki Dečani u srcu. Bez obzira koliko bili udaljeni, mi smo danas zajedno", istakao je Teodosije.

"Sutra je praznik mira i sa tim osećanjem ga i dočekujemo”, rekao je vladika.

Tadić će Badnje veče obeležiti sa monaštvom manastira Dečani, dok će sutra prisustvovati božićnoj liturgiji.

Kako javlja KIM radio, u znak negodovanja zbog dolaska srpskog predsednika, danas se u selu Dečani okupilo oko 70 Albanaca koji protestuju.

Oko manastira je znatan broj pripadnika italijanskog KFOR koji obezbeđuje Dečane.

Pogledajte još