Antibebi pilule sa ili bez recepta

Učiniti pilule za kontracepciju dostupnim bez recepta neće smanjiti broj neželjenih trudnoća, tvrde britanski lekari. U analizi objavljenoj na vebsajtu Britanskog medicinskog časopisa, autorka Sara Džarvis, profesorka na Kraljevskom medicinskom koledžu, tvrdi da je za najveći broj neželjenih trudnoća u Velikoj Britaniji, posebno među tinejdžerkama, glavni krivac neredovno uzimanje anibebi pilula i nepridržavanje uputstava lekara.

Istraživanja ginekologa, seksologa i psihologa pokazala su da više od polovine žena, koje koriste pilule kao jedino sredstvo za sprečavanje trudnoće, bar jednom ili dva puta u toku svakog ciklusa "promaše" dan za uzimanje pilula dok blizu četvrtine jednostavno zaboravi da uzme tri pa i više puta.

Ove žene, tvrde lekari, tri puta češće su izložene riziku da neželjeno zatrudne od žena koje pilule uzimaju redovno - prenosi časopis Woman's Health.

Profesorka Džarvis je ukazala da je dostupnost antibebi pilulama bez recepta do sada malo uticala da se smanji broj neželjenih trudnoća među adolescentkinjama. Ona je takođe uverena da se optimalno rešenje nalazi u dugoročnoj kontracepciji koju pružaju spirala ali i druga sredstva koja se implantiraju pod kožu ili se daju u vidu injekcija.

Sva ova sredstva deluju između tri meseca i tri godine i pogodna su zato što njihova upotreba ne zavisi od toga hoće li ih korisnica redovno uzimati pa su mnogo pouzdanija od kontracepcijskih sredstava za oralnu upotrebu - podsetila je profesorka Džarvis.

"Povećanje korišćenja pouzdanih sredstava koja ne zavise od toga hoće li se korisnica setiti da ih uzme, radije nego oslanjanje na potencijalno nepouzdana sredstva do kojih se lako i brzo dolazi, jedini je ključ za potpuno uspešnu kontracepciju", uverena je ona.

Međutim, doktor Danijel Grosman iz organizacije "Ibis Reproductive Health" procenjuje da je obaveza da se poseduje lekarski recept za mnoge žene prepreka da se domognu najjednostavnije i najjeftinije kontracepcije koja, pri tom, ne iziskuje odlaske kod ginekologa da im se stavi spirala ili implant.

On zaključuje: "Ako vlade zemalja u razvoju zaista žele da se u njihovim zemljama smanji broj neželjenih trudnoća i smrtnost majki i novorođenčadi, olakšana i pojednostavljena dostupnost ženama jeftinih oralnih kontraceptivnih sredstava je od vitalnog značaja."

(FoNet)
LONDON, 06. januar 2010

Pogledajte još