Smanjena smrtnost dece

Prvi put posle nekoliko decenija smrtnost dece u svetu pala je ispod 10 miliona godišnje. Sudeći prema zajedničkom izveštaju Ujedinjenih nacija i Svetske banke, u svetu je vakcinama zaštićeno više dece nego ikada pre, ali stručnjaci navode da je potrebno uraditi još mnogo toga da bi se najsiromašnija deca na svetu zaštitila od bespotrebnih patnji.

"Broj dece koja su vakcinisana danas je veći nego ikada i to možemo da dokažemo", tvrdi En Veneman, izvršna direktorka UNICEF-a i dodaje da su globalni napori zaustavili silazni trend u vakcinaciji i da su čak povećali broj dece i novorođenčadi koja se vakcinišu, prenosi Glas Amerike.

"Rezultati su naprosto fantastični. Širom sveta od 2000. godine zabeleženo je tri četvrtine manje smrtnih slučajeva dece od malih boginja" , naglašava En Veneman. "Male boginja su, praktično, eliminisane u regionu Severne Amerike i to je veoma dobra vest", podseća ona.

U nekim delovima Afrike, međutim, vakcine su i dalje nedostupne većini dece.

Izveštaj pod nazivom "Stanje vakcinacije i imunizacije u svetu", sačinili su UNICEF i Svetska banka. U njemu se navodi da je, prvi put, broj smrtnih slučajeva dece opao ispod 10 miliona godišnje, a da imunizacija svake godine spasava dva i po miliona mališana.

Miki Kopra iz UNICEFA naglašava da izveštaj predstavlja poziv na povećanje finansijskih sredstava za imunizaciju:
"Fokusiranje na imunizaciju često može da bude način da se posebno ukaže na one koji su izuzeti iz društva, izuzeti od zdravstvene zaštite - što je više od same vakcinacije.

Većina vakcina pomaže da se spreče bolesti kod dece. Međutim, često je izazov stići do dece u udaljenim rurualnim područjima, posebno u siromašnim i ratom zahvaćenim zemljama. To je moguće rešiti, kažu stručnjaci, uz dozvolu vlasti i uz pomoć nevladinih organizacija.

Ričard Grin, stručnjak za infektivne bolesti u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj (USAID), kaže:
"Civilno društvo ima glavnu ulogu u pomoći da se majke obaveste da na vreme dovedu decu na vakcinisanje – da se serija vakcina zaokruži – i da se obezbedi da nevladine organizacije omoguće vakcinaciju ne samo kampanjski već da se ona sprovodi redovno"...

Vakcine protiv upale pluća i dijareje su najveći prioritet za zdravstvene stručnjake koji tragaju za dodatnim sredstvima. Ove dve bolesti uzroci su više od trećine svih smrtnih slučajeva dece mlađe od pet godina.

Više od 80 novih vrsta vakcina su u poslednjoj fazi ispitivanja. Trideset od njih je za bolesti za koje nema imunizacije, kao što su malarija i denga groznica. U izveštaju se upozorava: ukoliko zemlje vakcinišu 90 odsto dece mlađe od pet godina sa već dostupnim vakcinama, to bi moglo da spreči još dva i po miliona smrtnih slučajeva godišnje!

(FoNet)
NJUJORK, VAŠINGTON,  januar 2010.

Pogledajte još