PROBUDITE VAŠ ORGANIZAM: Evo koje namirnice sagorevaju masti

Manje jedete, ali kilogrami se i dalje talože? Ovaj problem nastaje jer vaš organizam štedi energiju, umesto da sagoreva višak masti. Srećom, postoje brojne namirnice koje bude organizam i ubrzavaju metabolizam, i na taj način vam pomažu da se oslobodite viška kilograma. Danas vam predstavljamo samo neke od njih…

Pogledajte u nastavku koje vam sve namirnice mogu pomoći u borbi protiv masnih naslaga…

Pijte što više vode

Kako biste “probudili” i ubrzali vaš metabolizam, pre svega pijte što više tečnosti, odnosno vode. Voda pročišćava organizam i pomaže izbacivanje štetnih toksina, a pospešuje i varenje i mršavljenje. Pritom, trudite se da pijete hladnu vodu jer telo troši više kalorija trudeći se da je zagreje i na taj način oslobađa telo od masnih naslaga. Takođe, često se dogodi da pomešamo glad sa žeđu, pa kad god pomislite na to kako biste nešto pojeli probajte prvo sa čašom vode – možda ste samo žedni.

Jaja

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, jer “budi” vaš organizam u samom startu. Jaja su čest izbor za prvi dnevni obrok, što je dobro, jer su ona jedan od najboljih izvora proteina. Jaja, naime, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne kako bi izgradilo mišićno tkivo, a što je veća mišićna masa, to je brži i metabolizam, te i trošite više kalorija, čak i u stanju mirovanja.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi bogati su proteinima koji pomažu da brže osetite sitost i da ubrzate metabolizam. Pored toga, otkriveno je da namirnice bogate kalcijumom usporavaju enzime za proizvodnju masnoća i podstiču razaranje masnih ćelija. Takođe, ove namirnice čiste creva i potpomažu njihovo pražnjenje. Stoga, uvrstite u vašu ishranu mlečne proizvode, i na taj način sprečite apsorpciju masti iz drugih namirnica koje jedete tokom dana. Kada ih kupujete, opredelite se za one sa povećanim procentom proteina i kombinujte ih sa bobičastim voćem i integralnim žitaricama.

Žitarice

Osim što su bogate vlaknima, integralne žitarice sadrže magnezijum i hrom. Ova dva izuzetno važna minerala snižavaju nivo kortizola u krvi (reč je o hormonu stresa koji tera organizam da skladišti masne naslage oko pojasa). Zobene pahuljice pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Pored toga se i sporije vare, pa ćete se duže osećati sito, a istovremeno će vam pomoći da smršate.

Semenke susama i lana

Istraživanja su pokazala da fitohemikalije lignani koje se nalaze u ovim semenkama pojačavaju sagorevanje masnoća povećavajući izlučivanje enzima jetre koji razgrađuju masne ćelije. Mnoga istraživanja dokazala su da proteini i esencijalne masne kiseline ubrzavaju metabolizam, a ove semenke obiluju njima. One su i bogat izvor minerala i vlakana.

Mahunarke

Ova grupa namirnica sadrži tzv. otporni skrob. On putuje kroz digestivni trakt gotovo netaknut i proizvodi masne kiseline koje podstiču proizvodnju enzima za topljenje masnih naslaga, naročito onih u predelu stomaka. Među najpoželjnije mahunarke spadaju pasulj, boranija i soja.

Žuta paprika

Paprike su bogate vitaminom C koji je neophodan telu kako bi se stvarao karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, i tako da podstakne metabolizam da brže radi. Žutu papriku najbolje je da jedete sirovu ili punjenu nemasnim svežim sirom.

Posno meso

Belo pileće ili ćureće meso bez kože, morska riba i posna junetina, najbolje su vrste mesa za “skidanje” masnih naslaga sa središnjeg dela tela, jer se mnogo duže vare od ugljenih hidrata i pružaju osećaj sitosti. Proteini iz ovih vrsta mesa, baš kao i oni iz mlečnih proizvoda, izgrađuju mišiće i teraju organizam da troši masti kao gorivo, ubrzavaju metabolizam i doprinose ravnanju stomaka.

Sok od paradajza

Od paradajza lako možete napraviti ukusan napitak koji će vam pomoći da ubrzate metabolitam, te i da se oslobodite viška kilograma. Šoljicu soka od paradajza pomešajte sa decilitrom isceđenog limuna, kašičicom izrendanog đumbira i jednom ljutom papričicom. Izmiksajte sve sastojke i u dobijeni napitak na kraju dodajte dve stabljike celera. Napitak čuvajte u frižideru i pijte ga tri puta dnevno, između obroka.

Orašasto voće

Orašasto voće, naročito bademi, sadrže mnogo alfa-linoleinske kiseline koje pomažu u ubrzavanju metabolizma. Orašasto voće bogato je vlaknima i na taj način će vam pomoći da smanjite ukupni unos kalorija, te i da ih brže sagorite. Pored badema, i kikiriki je pogodan za ubrzavanje metabolizma, jer izaziva jaku termičku reakciju, što znači da organizam tokom njegovog varenja sagoreva i dodatne kalorije. Preporučena doza je šaka orašastog voća dnevno.

Protein surutke

Najnovija istraživanja pokazuju da ovaj dodatak ishrani podstiče hormone sitosti, uključujući kolecistokinin, koji učestvuju i u sagorevanju masnoće, a koji vašem mozgu šalju signale sitosti. Uz to protein sirutke sadrži i aminokiselinu leucin koja gradi mišiće. Zbog svega toga, kad mršavite protein sirutke, osim razgradnje masnih naslaga, pomaže i da se smanji gubitak dragocene mišićne mase, i na taj način spreči usporavanje matabolizma.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C i B6, a jedna šoljica jagoda sadrži svega 49 kalorija. Neke studije su čak pokazale da su jagode odlična namirnica za mršvljenje jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Tamna čokolada

Jedno istraživanje otkrilo je da svakodnevno konzumairanje otprilike 30 grama tamne čokolade značajno smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a stres je povezan sa usporenim metabolizmom. Naučnici smatraju da su za to zaslužni određeni sastojci u čokoladi kao što su kofein i teobromin. Birajte čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa – što tamnija to bolje!

Biber, đumbir i ljute papričice

Začinjena i ljuta hrana nije samo ukusna, već i ubrzava vaš metabolizam. Tako biber, đumbir i ljute papričice podižu temperaturu vašeg tela i pomažu mu da brže troši kalorije.

Kim

Ovaj začin sadrži filosterole, biljnu hemikaliju poznatu po sprečavanju zadržavanja holesterola u telu. Naučnici smatraju da je to zbog toga što kim ubrzava metabolizam.

Kurkuma

Ovaj začin može da uspori rast masnog tkiva, a povoljno deluje na funckiju mozga i srca. Brojne studije su dokazale i njegovu snažnu antikarcenogenu aktivnost.

Cimet

Brzi rast nivoa šećera u organizmu je znak da telo brzo čuva zalihe masnoće, a uvođenjem cimeta u ishranu sprečavaju se njegov nagli porast. Kako bi se sprečilo visoko izlučivanje insulina, jelu treba dodati četvrtinu kašičice cimeta.

Zeleni čaj

Kofein je glavni stimulator centralnog nervnog sistema, tako da dnevnim unosom kofeina možete da ubrzate metabolizam od 5 do 8 odsto, odnosno od 98 do 174 kalorija na dan. Prema jednoj japanskoj studiji, jedna šoljica čaja može da ubrza metabolizam i do 12 odsto.

Zeleni čaj reguliše krvni pritisak tako što smanjuje proizvodnju insulina u organizmu. To sprečava skladištenje masnih naslaga i drži apetit pod kontrolom. Katehini, kojima zeleni čaj obiluje, podstiču jetru da ubrzano sagoreva masti i izbacuje ih iz organizma. Pet šolja zelenog čaja bez dodatka šećera pročistiće vaš organizam i ubrzati metabolizam.

Smanjite unos alkohola

Tako je – recite ne alkoholu! Iako ovo nije najzabavniji način ubrzavanja metabolizma, smanjenje alkohola će vam dosta pomoći. Naime, istraživanja pokazuju da alkohol smanjuje moć organizma da topi masnoće. Moguće je naravno da će biti teško da potpuno izbacite alcohol a da pritom ne uništite svoj socijalni život, stoga probajte da se ograničite na jedno piće za veče i to najbolje ono sa manje alkohola – svetlo pivo, na primer.

Napravite prirodan diuretik

Da bi se podstaklo eliminisanje štetnih materija iz organizma, poželjno je da se u vodu dodaju kriške krastavca, agruma ili borovnice jer ove namirnice ubrzavaju metabolizam.

1. U bokal vode ubacite pet do šest kriški isečenog krastavca i ostavite da odstoji barem dva sata. Posle toga možete lagano da pijuckate ovaj ukusni napitak bogat kalijumom i vitaminima A i C.

2. U svaku čašu vode koju pijete tokom dana, dodajte nekoliko tankih kriški limuna ili narandže, sačekajte nekoliko minuta pa je popijte.

3. U litar vode ubacite šaku iseckanih jagoda i borovnica i dodajte pola kašičice bibera. Ovaj slatko-ljut napitak pospešiće brže topljenje masnih naslaga, jer kapsaicin iz bibera ubrzava metabolizam i istovremeno stvara osećaj sitosti.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još