DA SE NE ZABORAVI: Dan kad je zverski bombardovan Beograd

Na današnji dan, 6. aprila 1941. godine, Nemačka je započela napad na Kraljevinu Jugoslaviju. Besni zbog antifašističkih demionstracija u Beogradu od 27. marta i raskidanja ugovora o pristupanju Trojnom paktu, fašisti su naredili da se naša prestonica kazni. Izdali su čuvenu Direktivu 25, koju je lično potpisao Adolf Hitler.

Tog nedeljnog jutra, oko 05,00 sati, dok je većina građana još spavala, neprijateljska avijacija je dejstvovala po vojnim aerodromima i čvornim saobraćajnicama.

Iako je napad usledio nečano, bez najave ili objave rata, Jugoslovensko kraljevsko vazduhoplovstvo odgovorilo je na napade. Hrabri piloti koji su uzleteli na nebo iznad Beograda suprostavili su se brojnijim fašitičkim lovcima. U herojskoj odbrani prestonice uspeli su da obore desetak neprijateljskih aviona.

Operaciju pod nazivom Unternehmen Strafgericht” (Priemerena kazna) predvodio je generalpukovnik Aleksander Ler. Neprijateljka avijacija sastavljena od 234 bombardera i 120 lovaca izručila je na Beograd 440 tona bombi. U tom napadu je poginulo oko 2500 Beograđna, a srušen je veliki broj zgrada, među kojima i značajni kulturno-istorijski spomenici poput Narodne biblioteke.

Taj nesrazmerno snažan napad u odnosu na veličinu zemlje i vojske, Hitler je izveo zbog besa i lične sujete jer su Beograđani bili prvi koji su mu se javno suprostavili na demonstracijama 27. marta.

Pogledajte još