REČ STRUČNJAKA: Erektilna disfunkcija - problem i rešenje

Seksualna funkcija je esencijalni faktor kvaliteta života i neodvojiva komponenta brige o opštem ljudskom zdravlju. Seksualnost je sastavni deo koji definiše individu kao muškarca.Zato je erekcija vrlo važna za muškarca. Učestalost erektilne disfunkcije u različitim sredinama se kreće između 7% do 52%.

Erektilna disfunkcija se definiše kao stalna ili ponavljana nesposobnost da se postigne i održi erekcija (čvrsto stanje penisa) do orgazma odnosno zadovoljavajučeg seksualnog odnosa.

Epidemiološke studije su ukazale na činjenicu da samo 10% muškaraca sa erektilnom disfunkcijom traži pomoć. Većina pacijenata ne traži pomoć zbog stida ili neznanja, uprkos postojanju sigurnih, dostupnih i efikasnih oralnih lekova u lećenju erektilne disfunkcije.

Erektilna nesposobnost predstavlja ustanovljen problem zdravlja i značajno utiče na kvalitet života. Mnogi ljudi sa ovim problemom se osećaju depresivnim, ljutim, neraspoloženim, sa gubitakom samopouzdanja i imaju loš kvalitet života. Njihovi seksualni partneri se osećaju odgovornim za nastali problem iliimaju iskustvo sopstvene seksualne disfunkcije. Ovaj zdravstveni problem ima veliki negativan ekonomski uticaj.

Starenje značajno utiče na erektilnu sposobnost muškarca. Isto tako sa starenjem dolazi do povečane učestalosti simptoma donjeg urinarnog trakta najčešće usled dobroćudnog uvečanja prostate (benigne hiperplazije prostate). Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju na povezanost simptoma donjeg urinarnog trakta (LUTS) i erektilne disfunkcije (ED). Ta međusobna povezanost je nezavisna u odnosu na starost i komorbiditete, kao što su hipertenzija, dijabetes mellitus, dislipidemija i koronarna bolest srca. Medjutim, uzročna veza između ova dva stanja nije u potpunosti rasvetljena. Danas su aktuelne 4 patofiziološka mehanizma koja potkrepljuju odnos između simptoma donjeg urinarnog trakta i erektilne disfunkcije.

U junu 2008. godine odobrena je svakodnevna upotreba tadalafila u dozi od 5mg u terapiji erektilne disfunkcije od strane Američkog udruženja urologa, a naredne godine i od strane Evropskog udruženja urologa.

Ubrzo zatim je odobrena upotreba u lečenju bolesnika sa simptomima donjeg urinarnog trakta usled benignog uvečanja prostate istim lekom. Rezultati ispitivanja više autora potvrđuju da inhibitori fosfodiesteraze 5 izazivaju relaksaciju glatkih mišića bešike, prostate i prostatičnog mokračnog kanala i utiču na stvaranje azot oksida i cikličnog guanozin monofosfata. Ove supstancije su važne za fiziologiju prostate. Tako da se našlo jedno rešenje za dva problema: simptomi donjeg urinarnog trakta i erektilnadisfunkcija. Na domaćem tržištu leka Bilive u dozi od 5mg.

Sada i naši bolesnici imaju rešenje za ova dva česta muška problema. To je lek Bilive. Uzima se jednom dnevno najmanje mesec dana. Jedino ne smeju da uzimaju bolesnici koji uzimaju nitritne preparate. Bezbednost, efikasnost i podnošljivost ove svakodnevne terapije lekom Bilive je odlična, a zadovoljstvo je uvek obostrano, kako muškarca koji ima simptome
uvećaneprostate I erektilnu disfunkciju, tako i njegove partnerke.

O upotrebi ovog, ali i svih ostalih lekova iz ove grupe, uvek bi se trebalo posavetovati sa lekarom - urologom.

Pogledajte još