VRSTE KONDOMA: Mirišu, svetle, golicaju – kako izabrati pravi

Lateks najpouzdaniji izbor kad se radi o zaštiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Mana je što može da izazove alergije u vidu peckanja, svraba, crvenila…

Bez lateksa – skloniji da se puknu u odnosu na one s lateksom, procena je da pružaju zaštitu do 95%.

Od jagnjeće kože – odlični za užitak, loši za zaštitu. Napravljeni su zapravo od jagnjećih creva koja imaju velike pore, propustivost je veća, pa sami tim nisu pouzdana zaštita.

Sa spermicidom – sadrži susptancu koja neutrališe i uništava spermu. Pruža čak 97% zaštite od trudnoće. Problem je što ta supstanca može da nagrize lateks, pa tako i da dođe do pucanja kondoma.

Sa lubrikantima – definitivno najprijatniji izbor. Budući da je podmazan, smanjuje mogućnost pucanja jer pomaže kad nema dovoljno vaginalnog sekreta kod žene.

Ultratanki – jasno je da omogućavaju veći užitak, ali je sa njima i veća mogućnost pucanja. Dobar izbor ako ste u stabilnoj vezi.

Rebrasti – muškarcima se dopadaju. Imaju oblik bejzbol palice, dve rebraste podloge, kao i lubrkante i unutra i spolja. Prijatno golicaju.

Svetleći – u smislu pouzdanosti nema razlike u odnosu na običan kondom sa lateksom. Stvar je samo ukusa, da li vas pali svetlucajući penis.

Sa ukusima – ista situacija kao i sa svetlećim, stvar je samo ukusa, da li želite vam intimni delovi mirišu na npr. jagodu. Ipak, zbog ovim dodatnih aroma, mogu da izazovu iritaciju kože.

Foto: arhiva Nadlanu